Historien om mjölkossan

Människor är allätare. Det visar våra tänder.
Människor är jägare, inte asätare. 

Jag tycker alla bör veta vart maten kommer ifrån, inte bara se allt som en produkt som servetter eller sådant.  OM man ska äta kött, kan man faktiskt välja "rätt" kött, "Bra" kött.  Första hand svenskt kött, andra hand närproducerat kött, tredje hand ekologiskt kött.  Om man kan få allt på samma gång är det toppen.

Det är mycket som alla bör veta om köttet.  Jag tycker man även ska tänka runt hela cirkeln. 

MJÖLK KOR

ko föder kalv
Kalv tas ifrån kon (direkt efter födsel)
Kalv får puver ersättning och har oftast svår diarré de första veckorna.
Kon är produktiv och mjölkar ca 40 liter om dagen i 9månader efter kalven är född.
Kon blir brunsitg,
Kon insimineras med en tjurspermier som matchar henne (ex, kon har svår kalvning, hon blir insiminerad med tjurspermier vars avkommor har lätta kalvningar)
Kon är dräktig.
Kon går på grönbete och tas in och mjökas 2ggr/dag. 
Kon har tre månader kvar till nästa kalv föds, då går hon i sin (slutar mjölka)
Kon föder åter en kalv
Kalven tas bort från kossan.
Kossan är halt efter en olycka i hagen.
Kon blir inte av med sin hälta, men är fortfarnade produktiv.
Kossan har ont, men bonden tjänar bra med pengar på henne.
Kossan har mycket ont och reser sig inte en morgon.
Kossan skickas till slakt tillsammans med några andra "sämre" kor.
Alla kossorna blir nötfärs.

Alla kor (kossor= fått avkomma och diat) blir sällan något annat en köttfärs eftersom de har dålig kvalitet på köttet.

Tänk på detta innan du köper köttfärs, vad som egentligen ligger i vakumförpackningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0