gravid i vecka 30

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

 

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka

 

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

 

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

 

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.


Det är ju lite olika vad man prioriterar här i världen

Jag skulle ju kunnat varit singel, ogravid, inte haft något körkot, ingen bil att lägga pengar på. Jag kunde bott i lägenhet, jag kunde jobbat centralt på en restrurang eller nåt kanske. Jag hade säkerligen varit ute mycket på krogen och följt med i svängarna. Jah hade orkat vara uppe och fest till klockan sju på morgonen. Mycket av min inkomst skulle hamna på kläder, smink och krogbesök. Jag reser utomlands till något turist ställe som utlovar party 24/7, Jag dricker drinkar klockan åtta på morgonen och spanar in offer på stranden som man ska ragga upp senare på kvällen. Jag gör allt det där man ska göra på turiskorten, få massage, åka jetski och självklart går in på det mest omtalade uteställena.  Jag äter ofta lunch ute och sitter på uteserveringen som har infravärme och en askkopp nära till hands. Såhär är det inte helt omöjligt att mitt liv hade sett ut om jag inte hade träffat somliga som jag träffat idag. Jag hade säkert varit lycklig  och nöjd med den jag är men jag är samtidigt glad över att jag istället...
Festligt i GBG på min 20års dag
Inför syrrans bröllopsfest 2009
....Istället prioriteras idag helt andra saker en mode och heta resor. Idag är jag inne på att köpa min tredje bil, jag tänker på att äta nyttigt och försöker strukturera upp vardagen och göra rätt för mig. Jag vill ha koll på allt ifrån min budget till att jag alltid har tvål, tvättmedel och ajax hemma, annars blir jag galen. Jag tycker om att ha rent och snyggt runtomkring mig vilket har kommit mer och mer de senaste åren. Jag är ute i skogen och plockar hallon, blåbär och svamp eftersom det både är gratismotion och för att det är viktigt för mig att veta var ifrån sakerna är som jag stoppar i munnen.  Jag har ett sparkonto, ska snart öppna ett bebiskonto till barnet, inga lån men det är bara en tidsfråga. Innehar ICAkort, körkort och bibliotekskort på flertal orter, jag kollar igenom reklamen och plocjar bort de vissna  blommorna i mina inne och ute krukor.  Jag stryker en del av min tvätt och använder helst miljövänliga produkter både till hem, mat och kropp. Jag reser, men bokar långt i förväg och kikar på olika allternativ, jag planerar var julen ska firas redan i juni och tycker om att skriva listor på saker som bahöver göras eller inhandlas. Jag har fast jobb och har fundering på att läsa vidare. Jag bor i ett hus på landet där vi reniverar allt efterhand och vi göra till 99% allt själva,
Idag är jag en gravid husmor istället

Mår som man förtjänar

och inte är det min förtjänst precis, det är bara så att man inte alltid kan komma överens om allt.
Gravpenningen är nu iväg skickad och allt var mycket simplare en vad jag trodde., hoppas nu att det hinner gå igenom mina papper så fort som möjligt eftersom jag är sent ute. Nu ska jag även rita en ritning på hur jag vill ha spjälsängen och se om svärfar fortfarande har lust att snickra ihop en till oss, eller om vi köper en. Till och börja med får vi hoppas att vovlon blir såld.
Kolla in bilen på blocket.
http://www.blocket.se/skaraborg/Volvo_S80_170hk_35123456.htm?ca=13&w=1
Jag önskar mig en oval spjälsäng som jag hoppas den blivande farfarn har lust att göra en.
Om inte så vill jag köpa mig denna fina sänga från märket Troll och sängen heter Nova, den är i nordisk design och hur fin som helst.

Volvo V50 1,8F

  • Bensin/etanol
  • ACC/Klimatanläggning
  • ABS bromsar
  • Airbag förare & passagerare
  • Sidoairbag
  • Antisladdsystem
  • Fjärrstyrt c-lås
  • Elhissar fram och bak
  • Elspeglar
  • Farthållare
  • Färddator
  • LM-fälgar
  • Motorvärmare
  • Multifunktionsrat
  • Rails
  • Servostyrning
  • CD-stereo
  • Stolvärme fram
  • Vinterhjul - friktion
  • Yttertemperaturmätare
  • Svensksåld
  • En ägare
  • Komplett ifylld servicebok
  • Första reg.2008-01-07.
Pris: 130.000 kr
Färg: Ljusblå metallic
Årsmodell: 2008
Drivmedel: Bensin/etanol
Den var väl som vilken Volvo som helst att köra, skön, trygg och fin.  Den har en fin ljus klädesl inuti och bilens bakgrund är bra eftersom den varit en tjänste bil till något större företag och servad när den ska osv. Den ljusa klädseln ser jag inget problem med eftersom jag blivit så pedant på gamla dagar och kan tänka mig att ge bilen en dra-på-klädsel i julklapp. Klart min lilla bebis ska få åka tryggt. Jag räknade igenom var våran nuvarande volvo kostar mig i månaden just nu, det var över 3000 spänn och så kommer det fortsätta antar jag.  Vägskatten på denna nya bilen låg på en tredje del av vad jag betalar för S80n efterosm det är en miljöklassad bil, samt att den inte behöver besiktigas en på två år, billigare i drigt osv. Med den bilen vi har nu så kan det komma oväntade utgifter när som helst när den har några år på nacken, men en bil från 08 känns det mycket säkrare med den saken.  Det är bara frågan om det är värt det, priset är mycket bra och men man kan göra mycket med 100.000 på huset osv.

Kika på ny bil

En ledig dag, sen jobbar jag några dagar till Ska tillbringa större delen av dagen i Skövde då det eventuellt blir en dejt med Tina, handla foder till mig och Mats, äta lunch, besöka babyproffsen och köpa lite småskit och sedan kika på en  bil. En Lexus IS 200 sportcross, den är jätte sexig hoppas bara att den har en lika fin insida och motor som utsida.
Färg: Silvermetallic
Karosseri: Kombi
Info: ACC Klimatanläggning, Airbags, Elhissar fram och bak, Elinfällbara backspeglar, Fjärrstyrt centrallås, Larm, Lexus original CD-Stereo med växlare, Tonade rutor bak, Xenonljus, Alufälgar lexus original, Nya Sommardäck, Motorvärmare med kupéuttag, Avtagbar dragkrok, Vinterhjul, Servicebok, Nyservad på 12.000mil, Nybytt kamrem, Sportchassie.
Ska titta på andra bilar en bara denna men  det är denna finigen jag fastna för. Hoppas hoppas. Ska tjata på mig ett babyskydd på köpet också, tack !

Måndag 25 juli

*tårar* tvungen att plocka ut min sju år gamla piercing i naveln, den som har följt med mig i vått och torrt. Tog ut den första navelpiercingen ganska tidigt, redan i vecka 17 tror jag. Tog ut man andra nu i vecka 29, den gjorde ont, var röd och irrirterad. Mats trösta mig med att han kan betala nya piercingar till mig sen. Men tre piercingar förblir kvar för dom kan aldrig göra ont på mig. Måste bara plocka ut dom innan förlossningen.  Annars har det stått jobb på schemat idag 7-14, arbetat fem dagar i rad nu så det ska bli skönt med en ledig dag, imon.

Senare framåt kvällen åkte vi och besökte ett par bekanta från Danmark som var och hälsade på Mats föräldrar, vi åt ost, och dom som kunde dricka vin drack det och massa struntprat blev sagt. Danska kan vara ett bra klurigtspråk att förstå, men det går att förstå om man håller lite halvt om öronen samtidigt som man blundar hårt och lyssnar.
Jag  å klotet på magen

gravid i vecka 29

Barnet:

27 cm och cirka 1.2 kg.

Barnet kissar och dricker 0.5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra 
läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden 
sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra.

Mamman:

Åderbråck

Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande 
andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen. Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker 
nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Riktigt stora åderbråck 
försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en 
stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. 
De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.

Jag säger bara det, halsbränna, halsbränna och åter halsbränna, inte alls speciellt mysigt. Tyngden som spänner runt magen framåt kvällen är obehagligt, känns som jag komemr spricka.  Men på dagarna går det bra.
Magen är nu 102cm rund :) Jag äter nu flera ggr om dagen då det inte får plats så mycket varje gång. Tar mina järntabletter och rör på mig när jag orkar, går gärna lite lugnare promenader. Jag känner av sammandragningar någon eller några gånger varje dag.  Lite läskigt, det påminner om hur nära det kan vara.  Barnet kan ju födas nu om den vill och dessutom har den mycket goda chanser att överleva. Barnet är mycket aktivt när det väl är vaket eller vad jag ska säga. Den sparkar, slår med händerna och gör kullebyttor så nästan jag börjar hissna och får hålla mig i något.  En ny hobby den lill* har fått är att sparka på min urinblåsa. Barnet ligger mest på min högra sida utav magen  och jag har lätt för att hitta min bebis för det är som en hård klump i magen som inte går att missa när man "klämmer efter". Denna lönen blir det till att köpa stödstrumpor till mig :)

70% av min graviditet

Jag har nu passerat 70% av min graviditet och just idag känna allt jätte jobbigt. Lite som om hela världen är emot mig och det förstår jag. Känns jätte motigt att åka till jobbet och vara trevlig när man känner såhär men det är bara att ta på sig uniformen och göra det man ska.  Fast samtidigt gör det inte så mycket om man bryter ihop, alla har dåliga dagar ibland. Går in i vecka 29 utav 40 imon.
Känns som om inget spelar någon roll idag för jag bryr mig ändå inte, har inga känslor alls, för något eller någon. Vill bara somna och hoppas på att jag vaknar och är på bättre humör. 



Fredag den 22 juli närmare bestämt


Min lilla plutt Lexi, hon skulle allt spela tuff imorse genom att bita att sätta våran nya grannar på plats. Vi fick nämligen en ny flock med kvigor i förgår, och imorse när Lexi tog sin dagliga morgonkiss ute så gjorde väl kvigan något oacceptabelt mot henne, som att blega på henne aldelles för länge eller nåt. Lexi hade tydligen rusat in i hagen för att klå upp en och annan kviga men vänt ganska fort och gnällt gällt.  Antagliugen blivit sparkad  på tassen, hon haltade.  Jag var inte hemma utan fick reda på det när jag kom hem. Nu ligger hon mest och vilar och jag lyfter henne upp  i soffan och sängen. Stackars LexiLiten.

Har börjat fylla i blanketten idag gällande graviditetspenning, Bm  tyckte det var lika bra att fylla i den och skicka in ifall jag skulle må sämre om några veckor, allt kan faktiskt hända och det är bättre att ta det säkre före det osäkra.  Vill inte står där utan pengar. VÄntar även på redovisning kring min årsinkomst, men den tycks dröja då ingen vill jobba på sin semester.

femte MVC besöket

Blodtryck Vecka 12: 90/120 Vecka 24: 70/90 vecka 28 110/70
Hemoglobin (järnvärde) Vecka 12: 120 Vecka 18: 110 Vecka 24: 100 vecka 28: 115
Vikt innan grav. ca 57kg Vecka 12: 59kg vecka 18: 61kg Vecka 24: 62kg vecka 28: 64kg
Bebis hjärtljud vecka 18: 148slag/minut vecka 24: 145 slag/minut vecka 28: 140 slag/minut
Livmoderns mått vecka 24: 21cm vecka 28: 23cm

Annars är jag väl frisk som en nötkärna, min kurva ligger lite under det normala i alla mått vi tar men den är ändå jämn och fin och följer min egna specifika kurva. Järnvärdet hade gått upp något vilket var bra.  Andra krämpor som jag känner av förutom tyngden är att jag har kram i vaderna vissa nätter och att jag kan få förvärkar lite då och då.  Jag fick det bekräftat igår att det var det konstiga jag hade kännt vid några tillfällen. Ska nu holla koll på när det är jag får dem  om det är under vissa omständigheter eller så.   Hoppas att föräldrargruppen börjar i slutet av Augusti. Hade varit väldans bra.

Shopping på Smögen

Inköpt på smögen, hittade även detta påslakan till spjälsäng på denna sidan.
http://sovtex.se/barnartiklar/paslakan-spjalsang-vagn/moln-paslakan-spjalsang/vagn-svart.html
Köpte denna från WESC som kanske syns rätt väl på trycket ;)   också på Smögen. Köpte den i SX och lovade mig själv att komma i den efter graviditeten för den var banne mig inte billig.
Köpte en tunika, perfekt att vara gravid i från VERO MODA
En topp också från VERO MODA
En till topp från VERO MODA (med söta volanger) som jag kan använda ett tag till
En stor stickade tröja i 100% bomull  som jag och magen kan gå i en liten stund till, om inte annat ska  jag använda den att mysa i under vintern. Denna tröja fanns det många utav på smögen  i olika former men jag ville ha denne från märket Albatross, tack mamma, hade aldrig köpt den själv för den summan. ! :)
Jag köpte en tröja till sambon som är varm och go, från märket Iceman
http://www.icemanfashion.com/
Denna är visserligen inköpt från HM men den är fin, ny och händer i min garderob
Också ny från HM

Vecka 28 och 88 dagar kvar till BF

Jag är fortfarande en glad flodhäst. Jag har 12 veckor kvar till BF :D och det känns både nära men ändå långt borta, tror att den sista tiden kommer gå fort nu. Jag har gått in i den tredje och sista trimestern, varför heter det så och vad menas med det? När Juli månad är över ska jag kontakta lönekontoret och be dem göra ett ark till mig där det står hur mycket jag tjänat under årets gång och sedan ska jag prata med min andra chef så jag får ett likadant papper därifrån. Hoppas det går bra och att jag inte får något motstridigt för det orkar jag inte med.
Spänd och början på ådrig bebismage men men.

Barnet

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Vikt 1 200 gram.

Mamma

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

 

 

Ja tung känner jag mig, mina ben får en viss tendens till att svullna till slutet av dagen. Jag sitter hellre en står vilken kan bero på att jag gått upp två kilo på bara en månad nu. Jag har allt som allt gått upp ca åtta kilo nu och ska till BM imon. Ska framförallt kolla om mitt hjärnvärde gått upp (hoppas hoppas annars ligger jag risigt till)  och lyssna på bebbeens hjärta också såklart.  Tänk snart ska jag börja gå dit varannan vecka fram till förlossning, tror att föräldragruppen börjar om en månad också.  Det ska bli intressant. Jag har fundering på att skriva ett förlossningsbrev. Brukar man skriva förlossningsbrev?. Har allt oftare sammandragningar (tror att det är det) för hela magen blir spänd, det gör inte ont men jag kröker mig gärna något framåt när jag väl har dem.


Hej hej

Skivit lite dåligt men interetet har inte varit som det vore. Men allt är bra här lite små skavanker, börjar bli ordentligt rungt nu, gått upp åtta kilo varav två kilo de senaste månaden.  Mats byter tak och jag jobbar. Var i smögen i helgen. Hoppas att jag kan skriva mer detaljerat imon. Inne i vecka 28 nu förresten.
Svullna ben efter en dag i högklackat.

vecka 27

Barnet:

Cirka 24cm lång och vikten är ca: 1kg

Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka 
på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande 
sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Navelsträngen 
kan ibland vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas trots det sällan. 
Navelsträngens korkskruvsliknande utseende gör den i viss mån eftergivlig. 
Den består av en tjock geleaktig substans som effektivt skyddar de 3 blodkärlen 
som leder mellan moderkakan och barnet inne i navelsträngens mitt.

Mamman:

Ni delar allt

Livmodern når nu upp till din bröstkorg. 

Bebisen delar dina känslor. Om du är ledsen, trött eller stressad känner barnet av det. Han eller hon reagerar på de stresshormoner som bildas i din kropp. Om du blir rädd för något kommer barnet att påverkas av adrenalinet i ditt blod. Men barnet reagerar också på när du känner dig glad, nöjd och älskad. Alla endorfiner flödar genom ditt blod och genom navelsträngen till din bebis. 

Nu har bebisen mer tydliga sov- och vakenperioder. Känner du det? Du kanske ser ett mönster? Är hon eller han vaket samtidigt som du? Eller har du ett litet liv i magen som rumsterar omkring på natten?

 

EGO: Det går bra på jobbet, får inga som helst smärtor av att jobba med något tunga lyft. Dock så är det något i vägen när jag böjer mig för att plocka upp något från golvet.  Sparkarna och rörelserna hos barnet blir mer och mer påtagliga och hela jag kan hoppa till när den sparkar upp mot revbenen eller mot urinblåsan. Trappor är min största fasa då jag faktiskt tycker det är jobbigt att springa i trappor, jag tar hissen på jobbet.  Men igår julade jag och gjorde kullebyttor och det gick hur bra som helst.

 

Magen  i vecka 27 (26+5). Liggande position.


En onsdakväll i Mariestad

Vi hade några dagar tidigare bestämt att vi skulle besöka B och M i Moholm, tanken var att vi skulle ligga på stranden och sola samt bada. Vi åkte dit med våra badkläder men det var som hemma, ingen vidare stekande värme i Moholm, vi hade trots allt rört oss några mil norrut och där är det ju något kallare :)

Efter att sparkat lite boll så bestämde vi oss för att åka till Mariestad och äta mat istället. Vi körde dit och satte oss på en resturang där jag beställde en italiensk pizza. Efter att vi alla var mätta gick vi ner till hamnen för att kika på båtarna och att äta glass. Jag köpte mig Italiensk glass som var så god, fast jag var jätte mätt så vi jar bara tvungen att äta upp glassen.  Efter att ätit glass och kikat på båtar så gick vi upp i staden och tillbaka till bilen.
Maria och Björn
Jag och min Mats

god frukost tillsammans med nytt tak

Jobbar kväll idag så jag har dagen att tillbringa åt lite städ här hemma, men först en god frukost. Börjat handla hem frukostflingor i lösvikt, kan man plocka själv det man tycker är gott, framförallt nyttigt. Linfrön, pumpafrön, gojjibär, musli och flingor det är mina favoriter. Tar stora tillskott utav järn och magnesiym med just nu så kroppen är som den är. Tar magnesium för mina kramper som jag kan få i benen och i fötterna på nätterna och tar järn eftersom jag har eller snaare får järnbrist utan dem just nu, bebisen tar allt mitt järn.  Sen får man ju inte glömma folsyra också, fast det är inte lika viktigt nu som innan graviditeten.  Äter också massor av god frukt får fibrer, kalcium, antidoxidater, mineraler och vitaminer i mig.
Nog om mat. I helgen kanske det blir en tur till Smögen. Mamma och pappa ligger där med båten i helgen så om byggställningen till huset inte kommer så drar vi dit. Nästa vecka ska vi ju börja lägga nytt tak på huset, bort med det gammla och på med det nya. Förhoppningsvis kommer huset både bli snyggare och varmare i vinter, när taket är lagt ja då är det bara att spara ihop till de sista slantarna och sedan göra vårat sovrum. Ett nytt sovrum i ett nytt rum med ny säng och hela rubbet. Där kommer hela den lilla familjen sova skönt sen, kommer ha utsikt mot gårdsplanen också vilket känns tryggare. På bara tre månader nu har vi ordnat till det i tvättstugan och köpt ny tvättmaskin, fått en helt ny värmanläggning, gjort en helt ny hundgård, en  helt ny rabatt som blommar så fint, ny kaklat golv och vägg i pannrumsdelen där vi har diskho och snart tvättmaskin och sådant. Nästa vecka börjar vi lägga det nya taket, och sedan sovrummet i september, oktober kommer bebisen och sen är det nog annant småpyssel man kommer lägga energi på. Kul kul.

Mondial duo combi från Emmaljunga

Mondial Duo Combi är avsedd för våra modemedvetna kunder som vill ha en chique, exklusiv och klassiskt elegant Duo Combi i världsklass. Tekniken är beprövad och finslipad, då Mondial baseras på en av våra mest sålda barnvagnar, som nått stort internationellt erkännande. Med Mondial kan du med gott samvete vara ute hela dagen eftersom du ger ditt barn mycket plats, lugn och härlig komfort i den rymliga korgen.
Mondial Duo Combi har allt som behövs från födseln upp till 3-årsåldern, med liggkorg och sittdel som du lätt och säkert byter till när barnet blir större.
Mondial Duo Combi finns i 4 färger
Vagnen har också regnskydd, myggnät, vaggfunktion, reflexer, protexskyddsklädsel vilket är vatten avstöttnade och tåligt matreial.

Jag köpte också:
Fotsack (somgår att använda till både sitt och ligg del)
Skötväska (självklart i matchande färg)
Vinter åkpåse
Läs mer på http://www.emmaljunga.com/se/Barnvagnar/Hitta_din_modell/Mondial_Duo_Combi-18.html
Sittdel
Liggdel, vinter åkpåse och skötväskan
Skötväskan
Classic chassi

Kantareller, blåbär, hallon och bad

Idag har jag gjort mycket av det som man gör på en sommar. Jag har solat och badat med Mikel vid Mullsjön eftersom det blåste kallt vid Vättern idag. Vi låg och pratade och fnittrade i vanlig ordning, det var måndag så det var vi och några till på stranden. Vatnett var ljummet och päckligt precis som det är i Mullsjön, sen blir det aldrig djupt heller i den där nerans sjön så det är också ett minus. JAG VILL HA HAVET!  Men det får man förstås hålla tyst om här uppe för här är ju självjklart päckliga insjöar bäst att bada i !?

Mikel
Jag som är en liten tjockis nu

Sedan åkte vi hem för jag blev mycket hungrig av sol och bad, stekte två älgbiffar och gjorde iordning hamburgare till mig och sambon.  Efter den goda måltiden gick vi ut i skogen för att leta rätt på kantareller och vi behövde inte gå långt för att hitta det gulagukdet.
Sommarkantareller
När vi kom hem rensade vi kantarellerna och la dem i en röd skål. Jag hade mest ätit det goda blåbären som fanns överallt i skogen så jag var fortfarande proppmätt när jag kom hem.

Var samtidigt sugen på mer bär så jag gick till den stora hallonbusken vi har i ett hörn av våran stora tomt, Mats visste inte ens om att vi hade en stor hallonbuske på våran mark, men det vet jag och den platsen behåller jag för mig själv och min lilla hund Smoothie, det är bara vi som vet. Stora, solmogna, söta hallon som jag proppade i mig, åt nog en halvliter själv där i snåren.
Hallon på strå (kan man göra om det inte finns smulton i närheten)
En till mig och en till Mats
En trött, glad och mätt tjockis.

Men det blev inte lungt särkilt länge eftersom vi bestämde oss för att åka och hälsa på D och M som nyss flyttat till ett stort hus mitt ute i ingenstans. Huset låg jätte fint och vi hade en mysig stund tillsammans. D bjöd på mat och vi hade med oss kantarellerna som han fick, dom stekte vi med det samma och åt på. Vi åkte därifrån lite efter 23 på kvällen.  Väl hemma så satt vi och pratade en stund, eller ja in till på tre på natten innan vi sommnade.

JULI

Så mycket som sker så jag vet inte hur jag ska kunna sammanfatta, tappat tråden och lusten med att blogga. Det är ju sommar, vill mest bara vara ute, eller sova eller sola efter jobbet. Även om detta är en av de roligaste tiden i livet och som jag helst hade velat dela med mig av den så blir det inte riktigt som jag tänkt mig. Jag tycker det är kul på jobbet men jag hade hellre tillbringat några dagar på soliga Hyppeln och med vännerna där. Mamma och pappa drog ut för att segla idag så huset hemma står tomt. Jag jobbar ju dock på helgerna och är bara ledig någon dag då och då på veckorna så jag hinner inte dit. Slutar jobbet i augusti men då vet jag samtidigt inte hur jag har deet med det andra jobb, mitt rikigt jobb. Det är ju ett projekt arbete och det är inte säkert det finns kvar. Om det nu skulle vara så att det inte fanns kvar så skulle jag vara tvungen att slita inom vården så länge jag kunde för att få ihop tillräckligt mycket pengar när jag blir mammaledig.

Jobbigt att känna den pressen, jobbigt att inte kunna njuta lite av sommaren hemma på ön också, mår riktigt dåligt över det. Ser mycket nackdelar med att bo landet ibland. Det som stör mig mest är att jag måste ta bilen för att kunna svalka mig i vattnet. Ta bilen lixom !?  När jag bodde hemma kunde jag ta kanske 150 steg så stod jag ute i havet. Här får jag sitta i en kokhet bil i 20 minuter minst för att först hitta en parkering sen hitta en liten plätt att lägga handuken på och sen gå och doppa tårna i 12 gradiga vättern.  Det är så onaturligt för mig att bråka om att bada i vatnett, ta bilen dit och att det är så kallt och en  konstig känsla när det är sötvatten.  Jag tycker sötvatten är så halt, ja jag vet det låter konsigt men söt vatten är lite som om man har ett tunnt lager tvål på kroppen. Lite slemmigt efteråt tycker jag.

Snyggt självpoträtt va?  Trodde ni ja.

Vackra foton på insekter

Trolldimma över kohagen
Fina fjärillar
Denna fjärillen heter July
denna fjärill heter vitfläckig guldvinge
Ett litet bi hittade jag
Fullt upptagen med de den håller på med

100dagar kvar till beräknad förlossning

Ja jösses nu går det ner på två siffrigt, från början var det 280dagar.  64% av min graviditet har gått, 25 fulla veckor och har 14 veckor kvar till förlossning. Magen börjar bli lite i vägen, framförallt när jag böjer mig framåt något som tar emot lixom.  Jag förösker regristrera så mycket som möjligt som när barnet är vaket, jag tror jag får mig en spark runt var tredje timma eller att jag känner att bebisen varit stilla länge och efter ett tag rör på sig. Ja ungefär var tredje timma. Jag har allt oftare halsbränna iaf varje dag känner jag hur det obehagligt bränner nere i helsen. Jag frsöker röra på mig varje dag med promenader, fast om jag jobbar tycker jag den motionen jag får då duger för dagen. Jag äter det jag känner för och jag måste erkänna att sötsuget har blivit starkt det senaste. Jag försöker att hejda mig och har sällan godis hemma. Äter lite men ofta, försöker äta mycket frukt vilket jag också tycker är jätte gott.

Tur att det är sommar, för jag har problem att ha mina gamla kläder och varit tvungen att köpa lite nytt med resår i midjan, mycket resår!   Några större linnen och tröjor i storlek Large men de är snygga och jag har handlat allt på rean så speciellt dyrt blev det inte heller. Vill inte töja ut mina gamla toppar, vill fortsätta andvända dem efter graviditeten.


100 dagar kvar tills den lill* anländer
Jag har passerat 180dagar av 280dagar
Det har gått 64.3% av min graviditet 
Jag är i vecka 26
Jag är i sjätte månaden


Midsommardagen

Bästa dipp och Hanna
Vi rockade loss innan Olstorp
Lilla jag den lördagskvällen

Midsommar

alla fick varsin mustach
Sedan var det mat, sill, potatis och grillat
Vovvsingar
och en och annan sup gled ner hos somliga
Vi var två galda tjockisar
Alla fina flickor
Mats fyllde ju samtdigt år vilket vi då sjöng för honom
Sedan var det dags för pinsamma stafetter, lägg gärna märke till den fina midsommarstången
Nils hade siktet inställt mot busken efter att snurrat i irlänskjulafton
Fler pinsamt roliga lekar

Dåligt av mig

Inte skrivit så mycket, har haft främmande hela helgen sen jobbar jag ju hel tid nu så jag är lite tröttare. Svårt att vänja sig men jag ska försöka bli bättre.

vecka 26

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

 

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

 

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

 

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

 

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

Tänk, vecka 26 efter vecka 20 har tiden gått mycket fortare Jag haront i ryggen om jag framförallt kör bilen längre sträckor, kanske inte sitter så bra i den, så det är bara för sambon att smörja. Denna vecka får jag förhoppningsvis hem min barnvagn och det gör att det yttligare känns bekräftas att ankomsten närmar sig. Magen har inte växt en centimeter på två veckor vilket jag tycker är konstigt. Annars knatar väl allt på som vanligt här hemma.



RSS 2.0