1 sep

(Lotta på Bråkmakar gatans födelsedags melodi)
Nej detta är ingen vanlig dag för detta är Malins  första graviditetspenning sdag hurra hurra hurra.
Jag har vad jag kallar det semester, och jag får "betalt" eller jag lever på staten och det känns jävligt bra för det har jag aldrig gjort innan.
magen idag 33+3

Idag har jag köpt en diskmaskin som jag ännu inte fått då den inte kommit in på lager ännu, fast jag betalde inte med mitt kort så jag slog till på en micro också när jag ändå var igång så att säga.  Jag har solat tillsammans med äpplena som jag la ut på en handuk så de ska få en fin färg både jag och äpplena. Jag har lagat kall pastasallad till mig och mina arbetande pojkar.  Inte nog med detta så har jag även orkat med att tvätta bilen vilket jag dyrt får ångra eftersom ryggen värker efter alla omöjliga ställningar min kropp har stått och suttit i. Nu blir det ingen mer städning utav bilen förens barnet är ute, de är säkert! Men fin blev den och imon ska jag vaxa tänkte jag.
pastasallad med korv (självklart ekologisk), ärtor, gurka, chapinjoner, paprika och fräska kryddor.
Imon blir det lite shopping inne i staden både för mig och sambo, han behöver en kostym och jag ska roa mig på kundklubbsdagen som är på The body shop för det får inte missas och jag har gjort en lång och bra inköpslista av kroppsprodukter jag behöver.

Tisdag 30 aug

Glömde ju helt av att skriva det viktigaste igår som vi konstaterade på MVC, barnet har nu hittat sin favoritplats och ligger med huvudet neråt, redo att snart skjuta ut i världen. Hon förklarade precis hur barnet låg så det är in konstigt att det gör ont på min högra sida för det är där bennen ligger och sparkat mot revben och mjälte. Dessutom så ville hon att jag skulle profylax andas medans hon tryckte ganska hårt mot magen för att känna skillnaden om jag istället höll andan. Jag får inte glömma av att andas under förlossningen för satan i gatan vad mycket ondare det gjorde att hålla för andan. Hon gav mig även en lapp om vad som är bra att ta med till förlossningen och en inbjudan till föräldragruppen som jag jag kommer kunna gå på 3 av 5 grr, förhoppningsvis. Sist med inte minst så tyckte hon att jag eller vi, jag och Mats ska gå in och kika på förlossningens hemsida för att kunna hitta dit så fort som möjligt sedan så vi inte hamnar på hals och öron mottagningen för där har vi inte mycket hjälp att hämta.

Har börjat på projektet, göra lapptäcke. Vem som lura in mig i den ideén minns jag inte, men jag har redan ångrat mig eftersom jag har insett hur mycket "pilljobb" det är.  Jag tror resultatet blir jätte bra om jag bara går in för det, jätte bra sak att göra nu när både  internet och TVn ballat ur fullständigt.  Sitter nu och lyssnar på ljudblöcker på kvällarna, det är mysigt tycker både jag och Mats, avkopplande också.
Makrillen och potatismoset som blev våran middag igår.

Sjunde besöket på MVC

Kontroll och kontroll, synd bara att jag inte hade någon som helst kontroll på mig själv idag bara. eftersom man är tvungen att kolla blodsockret igenom ett urin prov varje gång jag är där så brukar jag hålla mig extra länge så blåsan nästan rinner över.  Jag går in till barnmorskan, ber om att få lämna provet så fort som möjligt innan en liten olycka händer och fick direkt springa till toaletten. När jag väl satt där och bara kände hur skönt det var att tömma den  fulla och samtidigt terroriserade blåsan eftersom bebis har för vana att träna kick boxning mot den imellanåt. Vad glömde jag inte....jo att ta det där provet, åh.  Jag gick tillbaka till barnmorskan med lite lågt huvudet och sa att jag glömde av vad jag skulle göra. Barnmorskan sa att jag skulle kissa. Jo det glömde jag ju verkligen inte att göra förklarade jag med glömde ta provet, då skrattade hon bara åt mig och att vi skulle försöka lite senare.
Kontroll och kontroll, synd bara att jag inte hade någon som helst kontroll på mig själv idag bara. eftersom man är tvungen att kolla blodsockret igenom ett urin prov varje gång jag är där så brukar jag hålla mig extra länge så blåsan nästan rinner över.  Jag går in till barnmorskan, ber om att få lämna provet så fort som möjligt innan en liten olycka händer och fick direkt springa till toaletten. När jag väl satt där och bara kände hur skönt det var att tömma den  fulla och samtidigt terroriserade blåsan eftersom bebis har för vana att träna kick boxning mot den imellanåt. Vad glömde jag inte....jo att ta det där provet, åh.  Jag gick tillbaka till barnmorskan med lite lågt huvudet och sa att jag glömde av vad jag skulle göra. Barnmorskan sa att jag skulle kissa. Jo det glömde jag ju verkligen inte att göra förklarade jag med glömde ta provet, då skrattade hon bara åt mig och att vi skulle försöka lite senare.

Alla andra kontroller så som blodtryck var bra, bebisens hjärtljud var bra det enda anmärkningsbara var att jag inte hade gått upp ett gram sen sist samt att min livmoder inte var större, snarare en centimeter mindre. Jag är "Liten" konstaterade vi och detta är jag ju van att höra men att det skulle inte göra något om jag ändå försökte växa mer genom att äta mera.

Detta ätande, det är verkligen inte min grej. ibland när jag är vrålhingrig och får äta de där jag verkligen vill ha för stunden då kan jag äta massor känns det som, äter trots att jag är mätt. Men för det mesta pillar jag i mig maten, frukt går alltid hem och vatten, iskallt vatten, det blir man inte så fet på det förstår väl vilken människa som helst.

Var en sväng på Hem och Hobby efter besöket på MVC köpte små saker och dessutom tyg till lapptäcket jag tänkt att börja med nu när jag ska bli hemmasittandes.  Blev även ett besök på bibblan för att lämna bok och samtidigt låna två nya ljudböcker, det blev bla. "Fucka aldrig upp" , samma författare som skrivit snabba casch. Efter bibblan blev det ner till fiskaffären för att köpa makrill för det är jag extremt sugen på idag. Snart kommer Mats hem och  då blir det makrill, mos och skagenröra. Plockade öven kilo vis med äpplen på vägen hem hos L. En kasse med fallfrukt som vildsvinen ska få på foderplatsen i skogen och en kasse med sommaräpplen som ska bli äppelmos och en kasse med vinter äpplen (tror jag) som ska bli snygga vinteräpplen att ge bort.
Jag och magen ska äta frukt för det tycker vi är gott.

helgfasoner

Då var helgen över och vardagen börjar för er dödliga. Själv har man bara två dagar kvar på jobbet innan graviditetspeng inskrider. Fast idag blir det besök hos barnmorskan, går ju dit varannan vecka nu för stt se att allt utvecklar sig som det ska. bibloteket för en ny ljudbok, gärna snabba casch som jag och sambon vill lyssna på när vi (läs han) renoverar.

Helgen som nu varit tillbringades bland annat på Matfestivalen i Skövde. Men någon vidare god mat vette fanken om det var, blir så ledsen på dom när de har en gång om året har chansen att representera sin resturang och då bjuder dom på kall köttfärs med snuskig sallad som tillbehör. Tacka vet jag Parnassen pch Billing hotell, dom hade faktiskt god mat, gudomlig hummersoppa och ett annat allterativ, friterad camenbert med hjortonsylt. Få tal om sylt, jag sks plocka äpplen idag hos en arbetskollega och sedan ska jag ils hem och göra äppelmos :)

tjing tjing sålänge.

gravid i vecka 34

Bebis

Bebisen väger ca 2250 g och är 44 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Du

Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig andfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen.

EGO:
Trevlig bula man har på magen nu, den är precis som jag vill ha den om man kan säga så. sen hur jag känner med den är väl en annan sak eftersom den både är tung, i vägen och otymplig. Jag har bara några dagar kvar på jobbet nu och sen ska jag bara vila, äta choklad och frukt, åka till IKEA och inhandla möbler till övervåningen och ska även bli en sväng hem till Hyppeln.  Nätterna är jobbiga då jag inte vet hur jag ska ligga för att det ska kännas skönt för mig, jag mixtrar med ett berg av kuddar för att hitta den ultimata sovställningen.
Nu är det inte långt kvar !!!

50 dagar kvar till BF

Dåså, då var dom igång på riktigt där uppe, ovanför mig. Idag har vi flyttat ner sängarna så just nu bor vi i två rum, kök, toalett, tvättstuga.Har tvättat alla bebiskläder som nu hänger på tork, viker dom en annan dag.  idag ska jag bara sova, ska jobba natt. 21-07, förhoppnigsvis den sista natten med den tjocka magen.
bye bye gamla sovrum
bebiskläder, bebiskläder, bebiskläder

Välkommen till Helvetet

Välkommen till Helvetet är den första boken jag läser som endast handlar om drömmer som krossas pga. tungt missbrukboken handlar om alla de svek som anhörig men är tvungen att ta. Boken är stark och gripande och personligt skriven, boken är faktiskt skriven under en av de ggr som Alexander satt på avvänjning.
Alexander kunde bli hur duktig som helst på sin pingis han var uttagen i landslaget och var den bästa junioren i landet i pingis. Efter att fått hela framtiden i sin hand och alla vet vad man kommer bli, pingisproffs så tröttna han på den världen. Elller tröttnade kan vara fel ord, han ville väl prova på något annat och leva lite som andra toåringar gjorde. Först väldigt oskyldigt med bara någon fylla här och där tills allt eskalerade.
Alkohol, cannabis, tabletter, fludder, LSD, kokain, extacy och till sist heroinberoende. Inget av de han sa eller påstod kunde någon i hans närhet ta förgivet längre. Han ljög för alla, var kriminell och var inte någon person man ville ha att göra med.
Efter ett blivit fäld på flera åtalspunkter redan som 23åring och åkte in på sin första  rehab och kom ut som en ny männsika. Han läste upp sina betyg på komvux som som 26åring och var mycket duktig i skolan och lärde sig fort. Han ringde hem till sin mamma och förklarade "nu mamma, nu kan jag bli läkare som jag alltid velat bli".  Han familj som aldrig dömt honom utan alltid gett honom en chans och en alltid en gnutta trygghet vart han än var i livet.
Han var ren i två år. Eftersom studiena gått så bra skulle han fira den sommaren, redan på första fyllan kunde han inte hålla sig borta från starkare droger och hittades med LSD på sig.  Han föll tillbaka till sina gamla drogvanor och blev snabbt beroende av heroin igen.
Andra ggn han kom in på rehab så skrev han en bok som han gick till förlaget en vecka efter han kommit ut till rehab och boken blev tryckt och släpptes sex månader efteråt.  Alexander var lycklig.  Han hade gjort något bra, denna gången på riktigt.  Han ringde till sina föräldrar och frågade om han kunde få följa med ut till sommarstugan. De gav honom villkor att vara nykter och att inte komme hem senare en klockan 15 dagen där på så det kunde börja resan morgonen därpå.
Alexander dök aldrig upp och gick inte att få tag på under två veckorstid.
Alexander var upp i STHLM och bodde runt hos olika pundarvänner. Han sprang på ett av sina ex vid tunnelbanan, hon kände inte igen honom men han mindes henne. Hon var fortfarande vacker, Alex såg mest ut som gamal gubba jämfört med henne. Hon undrade hur det var med honom, han svarade att han mådde bra och att hans bok skulle släppas dagaen därpå och han var ute och firade lite. Han berättade även att det kändes bra att han nu släppte boken eftersom han nu inte använde droger längre.
En månad efter samtalet mellan mamman och Alex ang. sommarstugan som han inte dök upp till så ringde det ett samtal hem till henne.
det var en man som grät i andra sidan av luren,  då förstod Alexanders mamma med en gång att Alex var död.

Sista natten

Sista natten i vårat gamla, tråkiga, mörka och fula sovrum imon ska sängarna ner och ett nytt liv i vardagsrummet  ska börja.  Blir inte så rockigt att bo i vardagsrummet och jag kan inte annat en att hoppas att det blir inflyttningsbart på övervåningen innan bebis vill komma ut.  Mats har ca 5 veckor på sig att snickra ihop allt.  Jag står för val av inredning och möblering på den nya övervåningen som kommer vara ett enda stort rum alltihop.
Nya vägar,
nytt inner tak,
golvet ska slipas och målas,
vägar och ska målas vita,
sättas upp lister,
el ska installeras,
nya fönster "Hyllor" (eller vad heter det?),
bygga upp bärande stolpar som lyfter taket,
trappräcken osv.
Det är en hel del att göra.
Lite av mina inrednings ideér
Denna sängen är tanken att vi ska ha
En mysig fåtölj brevid spjälsängen ifall det blir långa nätter
växasängen jag köpt
Jag skulle vilja ha en kohud som matta
En röd rolig hylla som sätter lite färg har även två långa röda hyllor som jag ska sätta ihop med denna.
En helspgel har jag ju inte haft på flera år så nu ska jag unna mig en
YUCCA ELEPHANTIPES växt
En golvlampa att sätta mellan spjälsäng och fåtöljen
Mysbelysning  att ha i något hörn.

Jag kan inte sova

Jag sover inte så bra på nätterna, somna väl som vanligt men vaknar massor med ggr och är då vaken i lååånga perioder innan jag somnar om, denna natten har jag nog varit vaken sedan 05.00 på morgonen och varit vaken några ggr innan det. Jag är trött på kvällarna när jag går till sängs men det är väl kanske naturligt, mycket att tänka på. Läste på en sida och fick denna förklaringen: "En del forskare tror att dålig sömn i slutet utav en graviditet kan bero på att detta är kroppen sätt att förbereda den blivande mamman på alla vaknätter efter förlossningen".
Tänk om kroppen är så fantastisk !

Har varit en sväng i Hjo mitt på dagen och fått med mig tre stora papperskassar med barnkläder med mig hem (var ska jag få plats med allt). det skulle inte förvåna mig om barnet inte ens hinner ha alla kläder innan de är för små, så mycket kläder har jag fått. Jag välkommnar alla kläder men det är ju synd om inte allt ens hinner provas, nej nu får det vara stopp. Nu köps eller fås det inget mer. Det finns andra saker en bebis behöver en just kläder.  Det behövs tvättlappar, blöjor, handukar och lite saker till mig också. De där med amningsbehå tror jag jag hoppar, mamma visste knappt ens vad

Fint väder har det också varit idag så jag har solat och lyssnat på min CD-bok, plockat av chilifrukter från busken som jag nu torkar. Har plockat in utekrukor och slängt blommorna som var i, plockat in altanmöblerna och svurit på solen att nu är det höst och att den inte behöver vara sådär förbannat varm mer.
Bild från vecka 25

Gravid i vecka 33

Barnet
När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.
Vikt: 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Förbered dig så det känns bra för dig.
EGO
Konstigt nog säger många att jag växer mycket, men magen har faktiskt bara växt en centimeter i omkrets på tre veckor och ligger nu på 103cm. Kan vara så att magen blivit högre och bredare.  Annars så känner jag mig lite otymplig som vanligt och har riktigt svårt för att sova på nättena. Vet inte vad det är mer förutom att jag har ont i höfterna när jag ligger på sidan så kan jag bara inte komma till ro. Drömmer en del också både roliga och tråkiga saker. Igår natt drömde jag om lilla bebisen och denna natten gick jorden under, två ggr och vem stod levande kvar jo bara jag och magen, tycker inte om att drömma så.
Det jag vill säga är att jag är ganska trött Malin, trött i kroppen och otymplig, inte så smidig just nu.  Det värsta är när jag suttit eller böjt mig enda ner till golvet och sedan ska resa på mig, få ta sats för att komma upp.
Har ju CD-bok att koppla av lite till.
Har även ringt till MVC för jag vill komma till en föräldragrupp NU, inte gått på en enda.
vecka 33 (32+1)

Jönköping

Har fått uträttat det mesta under Lördagen i vad det gäller klädproblem :) Har hittat en klänning till mig själv som jag ska ha på bröllopet som är om två veckor, har hittat en matchande slips till gubben samma färg som på min klänning.  Men bilder på min princessklänning kommer inte förens efter bröllopet. Jag hittade öven smycken som matchade klänningen.
Sedan blev det en sväng på Ikea som relaterade till att jag köpte byrån som jag ändå skulle köpa om några veckor fast denna dagen till nedsatt pris eftersom jag sprang in i ett skyltexamplar som skulle ner till fyndet. Annars fick vi inte köpt nmågot annat en byrån. Men det var ju ett projekt att få in hela schabraket i bilen. Mamma som har ont i rygg, en 88åring till mormor och en höggravid kvinna kunde knappast lyfta in byrån i bilen.  Så vi fick angagera några frivilliga och ofrivilliga satar som kunde knuffa in byrån åt oss. Sen fick jag sitta riktigt nära byrån i den nerfällda baksätet och mamma fick riktigt trycka in dörren för min tjocka mage var i vägen, snacka om tidig barnmisshandel.
denna blev min
Svullot själv i baksätet med sin  byrå

Inte för att allt tog slut där, nej in på A6 för att fika och kika runt.
Det blev även mer kläder till det ofödda barnet, fast idag kläder i den allre minstatste storleken som tanken är att bebisen ska få ha på sig när den aldelles nyfödd.Gosiga myspys kläder till nyfödd bebis


En Molofleece blev det också


Till sist också en ny mascara från Body shop

*hick hick* säger lilla bebisen

De var värst hur mycket hicka man kan ha trots att man är så liten, och inte nog med det vad hårt man kan sparkas trots att man är så liten. Gör mycket ont när jag blir sparkad upp mot revbenen eller mot sidorna vi höften, olydiga lilla bebis.

Blev inringd imorse och jar jobbat sex timmar mitt på dagen, ska även jobba sju timmar imon fast på fritids på skolan. Imon blir det middag på kvällen hemma hos svärmor och svärfar tillsammans med grötfolket (danskarna) som är här och jagar rådjursbock i denna veckan. De har fått sig två bockar vad jag vet, säkert några rävar också.  Jag kallar de grötfolket eftersom de pratar så grötigt och otydligt, trots att jag lär mig deras språk lite mer efter varje år jag träffar dom.

Lördagen är bokat besök till Jönlöping för att leta efter en klänning som  ser någelunda pråper ut till min kurviga kroppshydda. Blir eventuellt en övernattning i Habo också.

Som det ser ut nu just idag så ska jag gå till vila strax, sovit väldigt dåligt inatt för att klaga lite till så får jag ont i höfterna av att ligga på sidan en hel natt och att sova på rygg har jag aldrig upplevt eftersom jag inte kan somna på rygg men verkar inte ha något annat val en att lära mig.  Mats skulle ju stigit upp 02:30 för att bege sig till skogen, efter 15 alarm och en Mats som bara vevade med armarna i sömnen och stängde av alarm efter alarm låg jag vaken och undrade när han skulle vakan och märka att han hade försovit sig. Jag väcker honom då inte, lite eget ansvar är han väl tvungen att ha.

Mikael skulle kanske komma förbi en stund sen, isf ska vi se på en film och snaska på något gott. Om inte Mikael kommer så ska jag nog själv sätta på en film senare, snaska på något gott tillsammans med Lexi och gå och lägga mig mycket tidigt, kanske redan vid åtta. Mats skulle nog komma hem runt 23-24 tiden inatt.

Då får vi vänja oss vid att kronprinsessan Victoria hänger på Familjeliv

Dåså, då var vi mitt i veckan igen, tiden går fort och det gör ju inte mig nåt.
Ska till frisören idag fast hon ska inte göra någon större förvandling på mig, hon ska bara klippa.
Ska prata igenom hur vi ska färga håret gången där på, tror jag satsar på mörkare toner nu när det börjar bli höst. Ska även gå till bibloteket och låna en cd-bok.
Hårfärgen jag har nu, ljust med blonda slingor
Skulle vilja ha något i denna färgen när jag kommer färga håret om sex veckor.


Det blev boken populär musik från vittula.
Jag och min frisör fick pratat igenom vad vi ska göra med mitt busiga hår nästa gång, det kommer bli mörkare, rödare och kanske med något ljust inslag.
Grattis Victoria och Daniel som ska få litet i Mars 2011
Länge leve monarkin

60 dagar kvar till BF

Namnfunderingar:

Hilding Fredrik/Björn af Ekström (Hilding efter Mats släkt och Fredrik/Björn efter min)

Beatrice, Viola, Elvira eller Axelina, också släktnamn.

 

Föräldraförebilder:

Har inga speciella men jag har en bild hur jag skulle vilja vara som förälder.

 

Föräldrastyrkor:

Eftersom jag jobbar mycket med barn och ungdomar så vet jag nog mer vad jag har att förvänta mig jämfört vad min sambo förväntar sig ;)  Jag är ordningsam och något pedant det tror jag också kan vara en fördel när man har barn, ogillar alltför skitiga och ”äckliga” barn (och då syftar jag på att de är skitiga/äckliga) för att det inte är rena och att det är så skitigt hemma så barnens händer alltid är svarta)

 

Längtar efter mest just nu:

Ser fram emot förlossningen, jag tror jag klarar den galant, ser fram emot och veta vad det blir och hur bebisen utvecklas som person. Vill bara ligga och titta på bebisen tror jag de första dygnen.

 

Svårast just nu:

Att jag har svårt att acceptera att jag är fångad i en större kropp som hindrar mig i mina vardagliga sysslor, men det är självklart mysigt också.

 

Försök beskriv bebisen med tre ord:

Liten, gnällig och underbar


Då är det exakt två månader kvar till förlossning förhoppningsvis. Jag är så osäker på när det blir bara, ha ju gener att föda förtidigt både min mamma och min mormor födde någon eller några av sina barn tidigare en beräknat. Ja ja, det blir väl när det blir.

Har jobbar natt, natten som var så nu är jag rätt groggy idag. Tar det lungt, solat och ska snart bege mig ut på en liten promenad, kanske plocka lite hallon.  Mats ska ju jaga rådjursbock ikväll så det blir lungt och skönt med bara mig själv och hundarna.

 

Magen idag 31+2


Sjätte besöket MVC

*snörvel* vad förkyld jag blivit,vart ifrån kom detta? Ingen feber iaf, bara hosta och snuvig som bara den. Tiden går bra långsamt här hemma  när man har ett jätte segt internet samt att antennen till digitalboxern är trasig. Ska ringa ett  samtal både till Telia och ett till skit viasat och säga dem ett sanningens ord. Men nu mot MVC, hör av mig sedan hur det gick.
två timmar senare.....
Då har jag varit hos barnmorskan i Hjo, alltid lika trevligt.  Alla värden och prover såg bra ut, jag följde min lilla egna kurva som vanligt, inget som stack ut. Jag satt där och snörvlade samtidigt sommjag svarade på hennes frågor kring hur jag tänker kring förlossningen. Jag ställde några frågor angående vad jag behöver ta med mig till förlossningen och det viktigaste av allt, om jag får ha på mig mina egna kläder, vill inte ha deras fula skjortor.
Idag fick jag styra dopplern som man lyssnar med för att höra bebisens hjärtljud helt själv över magen. Jag lyssnade först på mitt egna hjärta för att sen jämföra med bebisens hjärta, som gick dubbelt så fort en mitt.
Vi pratade även om föräldragruppen som vi inte börjat i ännu och tiden börjar bli knapp. Hur som helst så var allternativen att antingen hoppa in i f-gruppen som pågår och det vi missat tar vi antingen själva i ett möte med barnmorskan eller så går vi några grr i gruppen som startar efter oss.
Blodtryck Vecka 12: 90/120 Vecka 24: 70/90 vecka 28: 110/70 Vecka 32: 60/100
Hemoglobin (järnvärde) Vecka 12: 120 Vecka 18: 110 Vecka 24: 100 vecka 28: 115. Vecka 32: 126
Vikt innan grav. ca 57kg Vecka 12: 59kg vecka 18: 61kg Vecka 24: 62kg vecka 28: 64kg Vecka 32 66kg
Bebis hjärtljud vecka 18: 148slag/minut vecka 24: 145 slag/minut vecka 28: 140 slag/minut Vecka 32. 143 slag/minut.
Livmoderns mått vecka 24: 21cm vecka 28: 23cm Vecka 32: 28cm

vistelsen hemma på Hyppeln 4-7aug

På vägen ner till Göteborg, plockade upp mormor i Habo, vi fikade gott på vägen som ni ser här.
Väl hemma på Hyppeln där mamma, pappa och Håkan (hunden) bor
Efter ett dopp i havet tillsammans med mamma, pappa, hundar, bror och brosans sambo så åt vi kräftstjärtar.
Efter förrätt och sedan huvurätt blev den efterrätt i form av marängswisch
På lördagen var det boultävling som de flesta utav oss var med och deltog i. Här ser vi R och A får nog tillägga att dess pojkar var något bakis då jag fick köra bilen de hela 250m och hämta upp R på morgonen.
Jag tar min uppgift på största allvar
Hur många kulor ser ni :D  ?
Bekymmersam J ser ut då?
Jag och Johanna som spelade ihop blev utslagna redan första ronden.
Efter att vi förlorat blev det häng på bänken och jag hämtade mig Smoothie för att få lite tröst.
På eftermiddagen kom pojkvännen med vänner från Skövde för att ligga över natten. Vi åt mat på resturangen på ön.
Unni och Robin (barndoms vänner)var glada i hatten framåt kvällen
Vi ser visst väldigt onyktra ut men jag kan lova att jag har inte fuskat.
Massa folk, jag tykcer man kan se vem som ser nyktras ut (se mig)
Kräftkalas hemma i boa som vi sov i, sent på kvällen.
Havskräftor är det bästa jag vet !

En kväll vid sjön Ymsen

Grillkvällen vid ymsen i början av Augusti tillsammans med Mats, Björn, Maria, Nils och Joahnna
Gänget
den glada tjockisen själv
Kvällning

Gravid i vecka 32

Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

 

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

 

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

 

 

EGO: Mår bra, lite tung och otymplig bara, är väl den som hellre tar hissen en springa i trappor. Trots det har jag varit ute och plockat några liter bär idag.  Många små pauser bara. Nu är jag dödstrött för tröttare har jag också blivit. Svårt att sova middag men jag vilar åtminstonde middag. Ska till BM på måndag så då får vi se vad hon säger och tycker om mig. Hoppas järnvärdet är stabilt och att mina mått förtsätter följa min kurva. Magen är spänd och stor på kvällarna och bebisen rör sig mycket. Jag känner både av när bebisen har hicka och jag kan urskilja fötter och händer från rumpa och huvud. Jag känner alltså  bebisens fötter nu, KUL.


taket

Till vänater ser ni hur det gammla teglet såg ut som låg på taket.
Det som låg under teglet och isolerade :/
Bort med det gamla och på med det nya, enda ner till takstolarna
Åter igen bild på det gamla teglet.
Bort med skiten
På med ny råspont och isolering
På med det nya teglet
Slutresultatet med nya vindskivor, hängrännor och teglet såklart. Tjusigt va.

Jämna plågor

Här skryter man ena dagen om hur bra man mår medans nästa ligger man och är sjuk. Jag har nu mina andra sjuka under graviditeten, och det känns väl som vanligt. Förutom att man måste planera och samla kraft varje gång man precis lagt sig till rätta men sedan lyfta sig igen för ett av de 15 toalettbesöken jag gör varje dag. Jag hade feber igårkväll och hade ont i hela kroppen, tog en alvedon och det kändes något bättre.


Igår kväll bjöd vi på middag till de bästa människorna jag vet. det blev massor av blandande tilltugg, bilderna ligger i kameran. Efter detta var jag helt slut men kunde inte somna i första taget.

Jag kommer vara ledig i helgen och vila mig, efter gårdagen måste jag börja skärpa mig och börja lyssna på när kroppen säger ifrån. Det är okej att vara lite tröttare, tyngre, långsammare när jag är gravid i sjunde månaden.  Jag vilar inget på dagarna. Går upp nio och håller igång med städning, damma, tvätten, ligger på knä i rabatten enda fram till tio på kvällarna. Är inte riktigt van vid att kroppen säger ifrån efter att ha jobbat en hel dag.
Vårflod
Vinterflod

Bebisbädden

Så mjuk och uffipuffig den är. Mysigt med ett sådant spjälsängskydd, varför har inte jag ett sådant att dregla lite emot på  nätterna?  Det söta lilla lilla täcket, de mjuka matreialet och alla de små accecoarena som pryder sängen runt om. Jag vill också vara liten.
Sitter i min sköna ensamhet och tuggar frukt och ser på film, "djävulen bär prada", en riktigt tjejfilm som jag och Lexi ser på, Smoothie ligger ute i hallen och väntar på Mats. Mats är ute i skogen och jagar eller kikar efter både gris, rådjur och älg. Mysig dag det har varit, kan fortfarande inte slappna av riktigt så mycket man tänker på och jag behöver fortfarande städa i vråna men någon gång måste man vila, även om det kan vara tråkigt.
Nu står den här hemma och jag kunde inte låta bli att inte bädda den.

Gravid i vecka 31

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

 

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

 

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

 

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


EGO: Ja annars mår man bra. Har flängt runt idag till mina olika jobb för att ragga underskifter från cheferna, varit och köpt inredning till sovrummet som inte finns, köpt saker till bebisen så som fyra par sockor i den minsta storleken (jätte töta va dom). Köpt två Bodys, ja ni läste rätt mina första två bodys är inköpta och i strlk 60, även ett par små byxor fastnade jag för. Sedan köpte jag ju sängen idag, in till stan med den stora bussen för att sägen skulle få plats med alla delar och madrasser. Sedan har jag stått på en stol i köket för att damma av hyllor, diska ur glas som blir dammiga av att stå där och inte bli användna så ofta längre (vinglas). dammsugit, tvättat, diskar igen, gjort mat. Det jag vill säga är att jag inte har något att klaga över. Visst det är tungt imellan åt och magen kan vara i vägen, men jag är ju fortfarande liten, har en liten mage och inte gått upp så fantastiskt mycket, bara nio kilo allt som allt.  På kvällen är jag trött, när jag slappnar av men en så länge tar jag ingen vila på dagarna.
Jag minns väl hur trött jag var i början av graviditeten, kunde sova hela tiden, enda fram till vecka 14 eller nåt. Det går å andra sidan lite upp och ner, ibland klagar jag över allt. Svulln ben, halsbränna, stora magen, att jag typ inte får göra något kul, att jag inte orkar springa, att jag inte orkar gå verken långt eller  snabbt som jag brukar, men det kan jag snart få göra och då ska jah banne mig springa till Fridene korset och sedan tillbaka, bara för att jag kan springa jätte långt och jätte fort.
Har inga foglossningar heller vad jag märkt, någon sammandragning då och då bara men det är bara att ta tag i något och bita ihop, det är mest lite obehagligt, men det är ju livmoderna sätt att träna sig.
lillmagen.

STOKKE SLEEPI växasäng

har köpt en liten säng till en mycket liten människa så nu kan du så gott som komma ut om du känner för det.
Har även varit och köpt kuddar till småbarn att både  ha i vagn och i säng, täcke och bädset. Sedan köpte jag lite andra onödiga saker till mig själv och mitt hem som jag tyckte jag var värld.
STOKKE SLEEPI är en säng som barnet kan växa i, sängen blir hela 168cm invändigt och är alltid 78cm bred. Som minst är sängen 90cm lång och man kan sätta på hjul tills barnet väger ca 15kg.  Det som jag anser så bra med en växa säng är att barnet kommer känna sig tryg i sin säng i många år framöver, slipper det där att byta säng efter två år. Nu kan barnet gå från sin spädbarnsäng till "vuxensäng" senare i livet.  STOKKE är ett nordisk företag som gör sina sängar i Norge och har bra nordisk kvalitet. Priset för en denna säng ligger på ett par tusen men man måste nog se sig om kring för det kan skilja tusen kronor från olika återförsälajare.
Lakan måste man specialbeställa från den butiken man handlar ifrån och det är utav super kvalitet men det kostar också en slant men vad gör det om man kan ha dem dubbelt så länge än "vanliga" lakan.  Det finns massor man kan köpa till sängen, sänghimmel (det köpte jag med) Två madrasser en till minidel och en till juniordelen (köpte dessa två) Lakan då såklart och även spjälsängskydd så nu är allt komplett för mig. Köpte förresten sängen i färgen oljad bok. Samma färg som på bilderna.
Vill just nu bara bädda den lilla sängen och stå och titta en tag på den <3  så din.

HallonHallonHallon

Hallon är absulot ett av mina favorit bär, söta, mjuka och rosa/röda.  Har varit ute och plocka mig någon liter idag som jag  fryser ner när jag kommer hem i små portioner som jag sedan tar upp i vinter när jag behöver vitaminer. Även blåbär är något jag försöker plocka som jag har i mina vintersmoothies tillsammmans med yoghurt, banan/äpple/appelsin/nektarin eller någon anna lite hårdare frukt. Brukar öven ha i några från eller nötter som också är både gått och nyttigt, det finns ju hirsfrön, linfrön, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, valnötter m.m.

Jag går runt här hemma och ser snygg ut i mina stödstrumpor som kag köpt i lite roligare färger, det är skönt och motverkar både det ena och andra i dessa tider när man är gravid.  Jag lagar både mat och frukost till mina pojkar (två stycken), rediga  arbets portioner ska det vara så det orkar arbeta i värmen. Imon åker jag hem till mitt barndomshem, Hyppeln i göteborgs Skärgård, ska bli skönt att få några dagars ledigthet i sommar. Hoppas på bra väder nu och att en del av mina vänner finns där.  Kul att få ha någon annan att prata bebisspråk med, ingen utav av mina vänner från ön har barn en, tror inte dom har tankar på det heller än. Men jag är ju som jag är och glad över att det blivit såhär, det var ju min strävan. Hoppas det är varm toch skönt i havet så jag kan få ta ett dopp i havet i år också, inte blivit av en att jag badat i havet. Bättre sent en aldrig.
vecka 30 (29+2)

sålt bil, köpt bil

Då är man volvoägare igen, för andra gången. Det känns som det blir volvo resten av livet nu, det är så bra att köra.  S80n såldes för ett bra pris enligt mig men jag säger inte för hur mycket, det är min ensak. Samma vad jag köpte den nya volvon för. Hämtade den iaf klockan 16:00 igår, då var jag tvungen att tanka den. Jag tankade bilen full  (53l) för bara 400kr, det var längesen  jag tankade för så billigt. Nu kör jag ju på etanol, tjänar ju på det. Kan även köra på bensin men bensinen är upp i 14kr/l och etanolen ligger på ca 10kr/l.
Volvo V50 invändigt
S80 som nu är såld
Min nya bebis att bry mig om. Vilken dag som helst ska jag åka och köpa produkter att vårda din fina lack med. Undra om The body shop skulle kunna börja lansera en bilvårdsserie med ekologiska och naturliga produkter :)

1 augusti


Vet inte vart jag ska börja, hänt så mycket och jag ligger så efter. Har inte ens skrivit om helgen på Smögen. Har inte lagt upp bilder på taket som nu är sprillans nytt.  Nu har Mats börjat riva ut övervåningen så nu är det som en arbetsplats och barnvagn, babygym, babysitter, babyskydd m.m. står nu inne i vårat sovrum framför garderoben, så att komma in i garderoben är ett litet projekt nu när man inte så så smidig som jag en gång var. Bilder på detta kommer också, hoppas vi hinner klart nu bara.

Var inne i Skövde nu i veckan och köpte babyskydd till bebisen, vi var överens om att vi ville ha ett Brio Primo omtalad, kännt märke och att den hade trepunktsbälte. Sen hämtade jag ut en sådan gratisbox man får när man väntar barn. Fast jag upptäckte att värdet av de där 500kr som innehållet av boxen innehöll var mest reklam och rabattcheckar. Jag menar fyra blöjor kommer jag ju inte långt med. Men men jag är glad för det lilla. Fick ju en sådan där luktfri sophink att slänga de fyra blöjorna i så det är ju toppen :).

Brio Primo med Primo Base

Prisvärt och lätt att montera
Brio har tagit fram ett babyskydd med monterbar bas för isofixfästen till ett mycket bra pris. Själva skyddet är enkelt men känns ändå ombonat med det extra kuddstödet för det lilla barnet, mjuk stoppning och ett integrerat solskydd. 
Skyddet är lätt och sätts enkelt fast i bilen med hjälp av basen som monteras i bilens isofix-fästen eller med bilens två- eller trepunktsbälte. Den är utrustad med en stödbåge som sätts mot bilsätets rygg och ett justerbart stödben undertill.
Cirkapris: Brio Primo 1395 kr, exklusive basen, Brio Primo Base, som kostar 495 kr.Nu har jag gått klart mitt schema på jobbet och sammlat ihop 140h på en månad det känns bra. Nu är det bara att börja kämpa för att få lön i augusti månad också , aldrig någon rast eller ro. Vill känna massa pengar nu så allt kan vara klart och fint till bebisen kommer. Inte för att jag tror att bebisen bryr sig men jag bryr mig hur det ser ut runt omkring oss. Börjat spana in IKEA katalogen på möbler, sängen (våran), täcken, madrasser, fotölj, hyllor, krokar osv.


Den sista tiden på jobbet har jag försökt med många lösningar för att kunna hålla byxorna på plats. Ändå tar jag den större modellen byxor.

RSS 2.0