Vecka 21

Min graviditet - BF Lör 15 okt 2011

Din graviditet startade Sön 9 jan 2011.
Din menscykel är ca 30 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 23 jan 2011

Du är i vecka 21.

Du har gått 20 fulla veckor och 2 fulla dagar (v20+2).

Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i trimester två.

 

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

 

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen


avrundad

Började med att jag åkte till jobbet (jobbet på hemmet) där får man ju ta så kallade "vikarie kläder". Rotade fram ett par som har passat mig innan (innan menar jag fyra veckor sedan), vilket är byxor i XS och tröja i XS. Ha, trodde ni ja, efter att arbetat i kläderna i en halvtimme kände jag mig som en stoppad korv, byxorna klämde så det gjorde ont över magen, jag gick ner och bytte byxor till strlk M, bättre.

Annars så är jag inne på mina sista jeans som jag får på mig, mina underbara Miss Sixty jeans som är baggy i modellen, som innnan jag var gravid alltid fick använda skärp till för att inte tappa dem, dem får jag nu knäppa upp när jag sitter ner. Pleas pleas solen blir varmare väder så jag kan gå i färre kläder :)  Smörjer min lilla mage ganska ofta nu för den spänner och gör lite ont ibland när jag ställer mig upp efter att ha suttit en stund. UNgen studsar runt och livet leker nog därinne när det finns plats att växa på, men vänta du bara tänker jag snart är det inte så mycket plats och då vill du komma ut istället.  Tänk att nu har bebisen halva sin längd (25cm) som den kommer ha när den föds men bara 10% av födelsevikten just nu. Långa ben och armar med andra ord.

Mats tror bergis att det en en pojke så han har skrivit in att det blir en pojke samt namnet som vi kommit överens om (ifall det blir en pojke) i sin mobil på han nedräknare, medans på min står det bara bebis.  Det är flera som tror att jag väntar en pojke men vi får väl se, det är ju bara gissningar.
Här kommer bilder som jag tog förut, smal framifrån och rund från sidan.
Framifrån
Från sidan

måndag

Blivit lite dåligt med bloggandet, varit så trött efter jobbet. Trött i fötterna och trött i huvudet. Har iaf dammsugit blaskat av golven, hängt tvätt, satt igång en ny tvättmaskin, en diskmaskin igång, bakpotatisen står i ugnen, vattnat blommorna, dammat av och varit duktig så nu ska jag bara ta det lungt.  Imon ska jag vara i Hjo hela dagen för de äldsta barnen ska på en friidrotts dag  i Hjo med tävlingar och grejer, så jag ska ta med mig en massäck imon  som jag fick inhandla ingredienser till. Får bli två grova frallor med rocula, tomat, eko skinka och brieost, till detta dricker jag brämhults juice.

När jag kom hem idag så hade sambon fått hem våran panna som ska värma oss i vinter, inga mer dyra elräkningar för nu så sågar vi våran egen ved som vi tar från skogen, eldar och gör till våran värme. Så glad att den äntligen är hemma och jag slipper oroa mig för nästa vinter.

Ikväll ska jag bara sitta och skriva på en berättelse jag nyss börjat på, periodvis så skriver jag jätte mycket. hoppas den blir bra och att jag får redovisa berättelsen på det viset jag vill.
Pannan och sambon

Mors dag idag

Vi får fira mors dag idag istället. Jag ska jobba imorgon 8-16 och även måndag 7-16 på avd. som jag ska vara på i sommar så det är bra att jag får komma dit lite grand innan. Så ikväll blir det grillning med Mats familj och jag hoppas för inte för sen hem gång så jag orkar upp imonbitti.  Tagit det bara lungt idag, sovit ut enda till klockan nio, längre en så har jag svårt att sova. Sedan har jag bara legat och rumlat runt i sängen och inte haft något att göra. Klockan tio hämtade jag mig en chokladbit och smaskade på i sängen samtidigt som jag såg på nyhetsmorgon.  Blev sedan tacos till frukost, de är inte fel de heller. Har just tagit mig en lång dusch med både peeling, inpackning och använt mitt nya shampoo från body shop.
Gravidtunika från HM
Vecka 20 (19+6)

dax att byta bil?

Leasingen håller på att gå ut på en av våra bilar. Detta ger oss tre allternativ, inte leasa någon mer bil utan behålla de pengarna, ta ut en ny arbetsbil eller leasa en ny privatbil. Lutar mot en privat bil, svårt att veta vad man vill ha bara men vi tycker om Audi. Vi har fem måndaer på oss att bestämma hur vi ska ha det, vi kan även ta ut två nya bilar också och samtidigt lösa in litegrand med volvo, det ger oss fyra allternativ. Vi får väl parat igenom saker med och sedan åka och kika  samt provköra bilarna. Va lite inna på Mercedes också men de är hiskeligt dyra. Men det är ju alltid kul att åka och titta på när bilen görs och sådant som ingår i priset.
Jag tycker om Audi Q7, men vad ska jag med en så stor bil till? Jag har snart ett barn, inte fem. Jag har två små hundar, inte två stora. Finns ingen anledning för oss att ha så stor bil men de är så fina att titta på.
Mats vill helst ha Audi R8, men det är inte någon familje bil tycker jag, vad ska vi med 450h till?
Audi A4 avant helt ok, men får barnvagnen plats?
Audi A4 combi, plats för det mesta.

biljetter bokande

Bokat tåg biljetter till mig och hunden till nästa helg ner till Götebrog. Syrran tar sin examen så det ska frias med uppvaktning och resturangbesök.  Ska sova över natt i båten som ska ligg mitt i stan, alltså vid lilla bommen, vid operan. Alltid lika roligt att ha gång avstånd till avenyn någon gång om året.  Lovar att skriva mer imorgon, kom just hem från jobbet så ska njuta av tacosen som sambon lagat.

nytt

sicka riktiga fynd jag gjort idag ! Super nöjd verkligen, med allt ! Köpt sex par T-shirtar till gubben i blandade storlekar skulle man väl kunna säga, eftersom han är sympatigravid och gått upp något kilo khan med. Sedan så fick han fyra tröjor och två nya jeans från märket Disel skulle köpt solglasögon också till honom men det hann jag inte. Tiden på parkeringen hade gått ut men det hjälpt inte, hade fått en bot ändå, attans!  Man får glädja sig med att man har ett något finare pojkvän.

Till mig själv har jag köpt en bikini och några stumpor både vanliga och knästrumpor som kan vara så skönt att ha på sig ibland.  Sen gick jag runt på både barn avdelningen och på mamma avdelningen på HM och rätt som det var bara den låg famrför mig, en tunika/klänning som var grå, stickad och med en fin krage. Jag som hade segt bara några sekunder innan att jag aldrig skulle köpa mamma kläder föll pladask för denna finingen och för halva priset med ! Lägger upp en bild någon sag ska ni se. Efter detta så letade vi efter flera bikinisar till Maria, men självklart  faller man tillbaka  tilld en första affären man gick till.

När våran bikinsar var inköpta så gick vi till Body shop där jag köpte på mig utav det som behövdes där hemma, alltså body butter, body scrub, shampoo och balsam till sist en morsdag present till mamma i form av en deo från body shop som är utan konserveringsmedel, alluminium eller salter. Vi tog en fika och sedan begav vi oss hemmåt. Har även tankat, handlat mat och varit hos frissan idag, usch och fy vad dyra utgifter det blivit bara idag.

Coconut bodu butter och body scrub
Rainforest Radiance shampoo och balsam med blåbärsextrakt
Deo Dry roll on
Bikinin jag ska vara snygg i sommmar.

Shopping står på menyn idag

Idag ska jag åka in till Skövde efter jobbet, där ska jag träffa Maria sedan ska vi köpa bikinis till våra beachkroppar 2011, Wihoo! (or not).  Jag ska titta efter en bikiniöverdel med  bygel som håller allt på plast utan att det ska se sladdrigt ut. Efter jag hittat det ska jag även köpa mig en skön BH i en mycket skrämmande stor storlek, vilket jag inte är van vid.

Efter detta måste jag springa till min favorit butik vad det gäller kropp och kosmetika, The body shop ! Där är det kundklubbsdag och jag ska slå till med några fynd. Till slut kanske jag ska köpa något fint till min pojkvän, exempelvis hålfria sockar eller t-shirtar som inte ser urtvättade ut.  Menar inte att han klär sig illa, inte alls men han har lite dåligt urval i garderoben.

Sist men inte minst måste jag handla mat och jag har nämligen bestämt mig för att börja vecko handla ist. för typ månads handla och hoppas jag kan komma billigare undan. Så nu måste jag verkligen planera vad vi ska äta den kommande veckan. Hoppas allt avslutas med nöjda inköp, några tusningar fattigare av den nya lönen samt  att jag hittar ett fik som säljer goda negerbollar som skulle kunna avsluta shoppingdagen med Maria.

Många "undringar"

  • Hur går det till på BB?
  • Personalen måste väl också ta rast på förlossningen, hur lyckas dem med det mitt i allt?
  • Hur många kilon kommer jag gå upp?
  • Hur kommer jag må?
  • Tänk om det är fullt på förlossningen, vad gör vi då?
  • Vad är skillnaden på graviditetspennig och föräldrapenning? Går grav.penning  på F-dagarna?
Jag behöver verkligen få börja en föräldrakurs snart så jag får svar på alla mina frågor, den börjar troligvis i Juli då jag bad om att få börja så tidigt som möjligt. Sa också till BM att jag tycker att grupperna ska börja tidigare för allas del, redan från vecka 12 eller nåt så man kan prata med andra om vad som händer med kroppen.
Fick Mats till att läsa i boken "vänta barn" igårkväll i sängen, han bläddra igenom.
Sedan hoppas jag att denna envisa förkyldningen snart ska lägga sig.
Vecka 20 (19+3)

Dåliga nyheter

Något som jag inte  ville skulle hända är att bli arnetslös månad innan  förlossning, men så kanske fallet blir :.(. Var och pratade med min chef i måndas då jag sa för första gången att jag var gravid, hon visste alltså inget innan om detta. Mitt jobb är ju ett slags projekt kan man säga där man söker pengar från staten, nu visste chefen inte om hon tyckte det var någon ide att söka projektet och bidraget ?  Men vadå, bara det finns en vikarie i ett år eller så så löser ju allt sig. Måste läsa på lite om uppsägningstid och sådant nu eftersom det självklart inte står något om detta  i mitt arbetsgivarintyg.  Har ju även en bra A-kassa som kan hjälpa mig ifall det blir en tvist, ingen vill väl betala ut lön till någon som jobbar.

Påtal om något annat så har jag sovit sååå gott inatt, inte nog med att jag bäddade sängen igår kväll med nystrukna säng kläder samt en helt nyinköpt lakan som täcker bägge våra sängar. Lakanet var så skönt och vinden blåser så hårt så det riktigt ruskar om huset vilket är så mysigt. Drömmer mig bort till mina unga år då jag bodde hemma på ön och det ofta blåste mycket och det skakade i huset och ven runt knutarna, då trivs jag allra bäst när jag ska sova.  Eller som när man är ute och seglar på sommaren och det regnar sådär skönt med båtdäcket och det tar upp alla andra ljud och man hör bara det kompakta regnet. Dröjer inte länge förens jag ska få sova i båten om två veckor ungefär.

Snabba tisdan

Då var det snart mitt i veckan igen, tiden går fort ! Har inte varit någon vanlig arbetsdag idag eftersom första halvan av dagen tillbringades vid ån, Tidan där vi metade med barnen.  Andra halvan av dagen hade jag lek med det äldsta barnen på skolan.
Nu är jag hemma och ätit en fjärdedels pizza, mer får jag inte ner i magen. Jag äter lite men ofta. Mats skulle ringa när jag åkte och beställa pizza, vilket han självklart glömde så fort jag gick ut ur dörren.  När jag kom till pizzerian fick jag själv beställa det vi skulle ha. När mina pizzor var klara ringde telefonen och tjejen tittade mot mig och viskar. "det är en man i telefonen som beställer exakt samma som dig" Jag: "jaha, ta beställningen då" Hon "nej du får prata med honom" "lite sent påkommet hörre du du svara jag i pizzerians telefon"
Mats går inte att lite på, han börjar ju redan bli scenil.

Nu är jag mätt iallfall, har även köpt lite choklad att smaska på ikväll, för ikväll är mitt favvo pogram kniven från strupen här ifrån Hjo, KUL.

vecka 20

Bebisen
Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka. Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du
Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning. Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.
Grav symptom: Mycket, mycket, mycket känslig. Om jag säger som såhär, det var ju inte denna Malin mats lärde känna "skratt och grått malin".

Tredje besöket på MVC

Nu är jag i vecka 20 och det innebär tredje besöket på MVC idag. Förutom att jag och barnmorskan pratar mycket så lyssnade vi på bebisens hjärtslag som låg på 151slag/minut och det ska ligga mellan 120-160 så det var bra. I början hade hon svårt att hitta bebisen eftersom den höll sig lite undan, min bebis är lite blyg nämligen. Vi hörde också hur den smarkade och levde runt,  efter det klämde och kände hon på magen.


Hon tog även ett blodprov som hon kollade direkt vilket järnvärde jag hade, järnvärdet var lägre an vad det var för två veckor sedan och låg nu på 119. Hon föreslog att ta jag ska köpa järntabletter, men det vill inte jag  eftersom det är emot min princip, jag får helt enkelt försöka äta mer järnberikad mat.

Nu har jag också anmält mig till föräldrargruppen som jag får se om jag går själv på eller om Mats följer med mig, han påstår nämligen att han redan kan allt. Just nu lagar han mat till mig eftersom jag påstod mig vara trött, funkar jätte bra att säga så om man vill att han ska bry sig lite extra.

Bilder från lördagen

Jag och vännen Johanna laddar inför dubbelkubb där vi möter killarna
Kvällen till ära såg jag ut något såhära
Tjej laget
Hälsa på kossorna
Eller busa med kossorna

Sekten Jonestown

Då var dagen här då vi åter skall/skulle, dessa dagar inträffar visst bara oftare och oftare. För någon månadsen kunde en hemst naturkatastrof hända då månen stod ovanligt nära månen, men det drabbade visst vara Japan. Sverige är ofte landet som naturkatastorfer glömmer, sen har vi förstås 2012 då världen ska gå under.
Få tal om under gång tänkte jag skriva lite om sekten i Jones Town. Sekter har alltid intresserat mig och denna är nog den mest intressanta.

Jim Jones var som yngling intresserad av religio. Han blev tidigt medlem i olika frikyrkor och gifte sig innan han själv grundade sin egen rörelse.

Jones grundade 1955 kyrkan "Wings of Deliverance". Den genomgick en rad namnbyten, bland annat till "Peoples Temple Christian Church Full Gospel. Rörelsen sågs av många som socialt framåtskridande, och hade ett budskap om att socialism var Guds väg.


I mitten av 1960-talet predikade Jones ofta om en nära förestående "nuclear holocaust", och att de utvalda överlevande skulle skapa ett nytt Eden på jorden. Han förustspådde att detta skulle ske den 15 juli 1967. Jones ansåg att kyrkan måste flytta, man gjorde så och 1970 öppnade man filialer i San Fransisco och snart ökade antalet medlemmar kraftigt (från cirka 700 1970 till 2200 två år senare). Snart etablerade man filialer även på andra platser.Till en början hade Jones myndigheternas stöd, men när pressen mot rörelsen blev hårdare, och avhoppare börja vittna om hjärntvätt flyttade han och större delen av församlingen till Guyana där man grundade bosättningen Jonestown, med målet att skapa det ideala kristet samhället. Området var lätt att övervaka eftersom det låg djupt inne i djungeln. Vägarna till och från anläggningen var under ständig uppsyn av vakter.

 

Leo Ryan, en kongressledamot, hade blivit intresserad av Peoples Temple genom artiklar som han hade läst och efter påtryckningar från oroliga släktingar till sektmedlemmar. Han bestämde sig för att åka dit för att ta reda på om påståenden att folk hölls kvar mot sin vilja stämde. Han fick besöka Jonestown. När Ryan var där blev han kontaktad av sammanlagt 15 personer som ville lämna Jonestown. Två flygplan skulle komma och hämta upp dem från flygplatsen. I det första planet som skulle avgå började en man som hade lämnat Peoples Temple skjuta vilt omkring sig. När Ryan sedan skulle gå ombord sitt plan så kom ett fordon med några medlemmar av Peoples Temple och öppnade eld mot flygplanet. Leo Ryan och tre stycken ur delegationen dog innan angriparna gav sig av.

 

Jones hade under hela sin tid som ledare pratat om hot ifrån utsidan och speciellt ifrån USA, hot som han enligt honom ska ha avstyrt själv. Han påstod nu att Leo Ryan skulle tillkalla den amerikanska armén som skulle döda alla i Jonestown. Sammanlagt 918 individer dog den 18 november 1978. Hur de dog är omstritt, de flesta lär ha begått kollektivt självmord genom att först ge sina barn och sedan själva dricka en vindruvssmakande pulversaft, innehållande en blandning av drogen Benzo och cynaid som är ett gift där 0.15g räcker för att döda en vuxen människa. En del lär dock ha blivit tvingade att dricka, och flera ska ha blivit skjutna. Jones dog själv även om det är oklart om det var han som tog livet av sig eller om han blev skjuten. Detta massjälvmord är ett av de största i modern tid.

 


 


Morgon, Middag och Kväll

Frukost: Äpple,päron blandning och till detta dricker jag Brämhults Apelsin & Annans juice.
Blev otroligt söt frukost märkte jag efter ett tag med alla frukt smaker.
Lunch: Älgpytt med potatis, morötter, champinjoner, tomat och dill
Kvällsmat: Varmamackor

Låt mitt kungahus vara

Blir så arg när media lägger sig i kungahuset och allt negativt dom kan hitta!  Kungar och drottningar är också människor, de äter sill till frukost, dom  har sex, dom bajsar, helt normala bedrifter om du frågar mig. Att man  är otrogen, blir ihop med "fel" person, att man har sex tjejsex ja det är väl inte konstigt med det. Det är mans sexdrift att kunna göra sådant, kungen är helt normal och frisk!  Man kan inte hjälpa vem man blir kär i, kunde du hjälpa det jag syftar på Prinsen och Sofia, ge tjejen en chans alla förändras. Att Silvias pappa skulle varit Nazist är väl inte hennes fel, och om han varit det så får man väl faktiskt tycka och tänka vad man vill, det kallas fri åsikt.

Allt jag menar är att jag vill att vi ska sluta lägga oss i vad någon har gjort och inte har gjort, alla gör bra och ibland dåliga saker. Jag tycker inget av de nämda sakerna är dåliga, det dåliga skulle väl vara att det det fanns bevis för hans "snedsteg". Vilket är känsligt i hans situation för vissa, jag är inte känslig jag blir som sagt glad för att det bevisar att kungahuset bara blir mer och mer mänsklig för varje  sak som kommer upp i media, jag blir glad och lättad.  Det är ju fortfarande inte brottsligt något av det någon i kungahuset påståtts gjort. Och om det nu skulle vara något ologligt så händer det ju inget, vi skulle ju inte beådra kungen att att flytta ut och från slottet och sätta sig och sälja korv på ICA och låte famlijen Whalgren flytta in istället, näe det hade blivit lite väl äcklig orgie tror jag så många som dom är.

Mitt Bola smycke

Graviditetspinglan är ett
vackert gravidsmycke. Gravidsmycken avger ett svagt ljud när du rör dig. Gravida kvinnor runt om i världen använderbola enligt tradition eller som ett vackert gravidsmycke.
En bola tillverkas för hand och vi har idag gravidsmycken från Mexico och Bali. Då de tillverkas för hand är varje Bola unik och två bolor kan avvika något i färg och storlek.
Gravidsmycket avger ett svagt ljud och från cirka 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen höra och känna igen ljudet. Det rogivande ljudet lugnar bebisen under graviditeten och efter födelsen känner barnet igen ljudet av bolan och blir lugn av det.
Bolan finns flera olika färger.
Mitt Bola smycke jag fick av mormor.
Torsdag

Efter inte en så god natts sömn eftersom jag inte kunde andas, känner mig lite luras som köpte dom nässprayen som jag blev rekomenderad när ingen av dem hjälpte. Utan det är bara gamla hedliga octrivin som hjälper som självklart  tog slut i  igår kväll.  Vid  ett tiden inatt blev jag väckt av en panikslagen pojkvän som sa åt mig att jag inte andas speciellt bra, näe och vad fan ska jag göra åt det? Min panna var stekhet och jag skickade iväg honom ner för trapporna för att hämta vatten och alvedon för att få ner min feber något.

Jag gick upp från sängen  eftersom jag hade så svårt att andas så jag gick runt en sväng på nedervåningen så jag kunde snyta ut näsan, hängde en tvätt, plockade ur diskmaskinen och sådant  mitt i natten. Klockan sex på morgonen fick jag nog och klädde på mig, tog bilnycklarna tog med hunden och satte mig i bilen och åkte till närmsta stad med ett statoil som var öppet. Köpte octrivin comp, så tack för tipset Hanna, de hjälpte verkligen, i fyra timmar.  Sov en stund till när jag kom hem och drömde sött om min bebis, vaknade upp i verkligheten av små buffar från magen, mysigt sätt att vakna på :)

Stundvis mår jag jätte bra och känner mig inte alls sjuk, har lust att åka in till Skövde och köpa mig en bikini med  kupa detta året samt kanske provköra barnvagnar men jag borde nog stanna hemma, jätte pigg 15min, jätte trätt en timma. Finns ju saker jag kan göra här hemma som en lugna som att stryka, betala räkningar och beställa bikini från nätet. Ja, vi får väl se hur dagen fort skrider.
Hörs lite senare.
Sommarfoto från 2007 som är taget på en ö som heter Oset. Malin, jag och söta Johannna.

Kurering

Åh vad jag hatar att vara sjuk. Har iallafall varit på apoteket och rådfrågat och fick både allergispray och förkyldningspräy får se vad som tar på mig bäst. Tror jag testat all nässpray som finns på markanden, måste ha nässpray!  Köpte även lite annat på apoteket som jag kommer behöva ha användning av nu (?)  Var även inne sväng på ICA och köpte kapitalstjuicen som jag gillar, visst det är dyrt men det hade det ju varit hur som helst eftersom jag inte köper så många flaskor vin längre, det var ju inte heller gratis. Utanför affären träffade jag på Elin R, får åka och hälsa på henne någon  dag när jag är friskare. Var även på bibblan och kikade efter någon bok som jag lyssna/läsa på nu när jag är krasslig men hittade inget. Jag kan ju aldrig läsa något nytt utan vill läsa böcker som jag läst flera ggr innan.  Var nära på att först låna "gömda" serien igen, näe sen lutade det åt Maj Bylock och Häxserien som jag läst flera ggr ocg är dessutom en bok för typ 8 åringar så jag kunde inte med att låna dem.
Fats det är klart, igår blev jag betraktad som 12 åring så det kanske skulle funkat idag med om jag inte hade gått runt med min bilnyckel i handen.

Sitter och letar redar efter svaren till några frågor som jag hittat i LAND tidningen där jag kvan vinna resor.  Hoppas jag får vinna någonting någon gång för jag brukar tävla lite ibland. Sitter samtidigt och lyssnar och nynnar med till Carola och hennes jul album, kan inte hjälpa det men låtarna är så fina och hon sjunger så fint.
Ska väl snart försöka orka laga crepes till sambon kommer hem.

Allergi eller sjuk?

Igår var jag i Hjo hela dagen, jag hade med mig de äldsta eleverna på skolan som skulle hälsa på inför högstadiet som de börjar i efter sommaren. Jag kände tidigt på morgonen hur något inte stod rätt till, det kliade i ögonen och jag min näsa bara rinner och jag nyser ofta, typiska allergisymtom. Jag har aldrig varit allergisk och är verkligen ingen hypodondriker för sånt avskyr jag men jag måste nog erkänna att jag är känsligare en vanligt. Som tur var så skulle jag till läkaren senare på eftermiddagen.

Läkarbesök blev kort min intressant, jag hade lite lågt järnvärde (ovanligt, not!)  låg på gränsen vad som är för lågt och behöver tänka på att få i mig mer järn. Äta mer kött, blä.  Jag berättade även om mina symtom och ifall det kunde vara pollen allergi. Det kunde det vara sa läkaren och att jag känner av det för första gången nu är inte konstigt efteroom jag är känsligare i och med att jag är gravid och att det är ovanligt mycket pollen detta året. Så jag ska iväg och köpa pollen medicin nu.  Eller så är jag bara förkyld.

15o dagar kvar till BF idag, det måste firas på något vis kanske med en flaska Brämhults jucie!
Dagsfärsk bild på min sjukmage.

vecka 19

Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 280 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

 

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

 

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

 

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

 

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

 

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

 

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.

 

Jag: Mår fortfarnade väldigt bra, har bara lite små skavanker, har svårt att somna för jag vet inte alls hur jag ska ligga för att ha det bekvämt eller känna att jag klämmer barnet. Annars så sparkar barnet mycket nu och jag känner det ofta, flera gånger om dagen.


Att växa

Ibland känns det som går fort samtidigt som det går långsamt (?).  En del av mig ser fram emot det, samtidigt som en andra del av mig våndas. Det som går långsamt skulle väl vara veckorna, planeringen och inköpen. Vi har inte pratat så mycket om vad ett barn faktiskt behöver för praktiska saker som vi inte har, säng, varma kläder,filtar, nappar och sådant. Vet inte om det är bra eller dåligt att inte veta, jag känner att jag vill ha det sakerna till mitt barn som jag märker att vi behöver senare. Många tror kanske att bebisar måste lära sig att ha napp, något som bebisar föds med, men så är det inte. Själv gillar jag inte nappar eftersom de har förstört min mun när jag sög på dem som liten.


Jag kan tycka att det går långsamt eftersom det är så många månader kvar (4,5 månader) och jag vill ha min bebis nu. Jag kan tycka det går så fort eftersom jag själv inte hinner med. Det lilla som märks av tycker jag är ändå mycket och så stort. Alltifrån att gått några kilon på så kort tid till att jag kan få obeskrivliga gråt eller glädje attacker så man gråter oftast utan någon speciell anledning. Ska jag alltid vara såhär känslig från och med nu? Jag, fysiskt förändras alldelles för fort, jag tycker inte heller om förändringarna eftersom de är så långt bort från mitt Jag som var för 6 månadar sedan.

Jag hoppas att den jag blir etfer detta som människa så hoppas jag det är bättre en förut. Förut var det bra, men jag hoppas detta blir bättre en bra. På alla sätt och vis, det kommer bli bättre det är min förhoppning.
Morgon bild på magen då jag är som "smalast"  vecka 19 (18+1)

Olstorp

Sicken trevlig avslutning på dagen igår!  Gott är det ju alltid med grillat och det blir ännu godare i goda vänners sällskap. Maria hade gjort himmelskt god potatissallad och jag och Mats hade med oss spett med älgbitar på som vi hade marinerat, asa gott!

Efter maten åkte jag från Sträte till Fägre där Alexandra ordnat till med partaj och massor av gamla klasskamrater vet jag var bjudna.  Jag hittade inte bara klasskamrater utan deras respektive var där, det var barn och bebisar där, det var en vän till mig där som väntar sitt andra barn och ligger en vecka före mig i graviditeten. Kul att träffa alla igen, vissa var det fyra årsedan jag såg.

Åkte senare till Olstorp och blev övertalad att gå in i regnet och i den åtta gradiga kylan som var ute, men jag ville inte betala 180kr i intäde så det fick pälsk göra. Sedan blev det tre koppar kaffe och många personer att hejja och kramas med. Kom hem vid tre inatt man låg vakna till halv sex tiden och kramades.

Ingen fest utan en värmande eld

Lördag

Lång härlig sovmorgon, ligger ofrtfarande i sängen och har ingen lust att gå upp. Vad ska jag göra uppe?  Somnade väl vid 24 igår till American history X som gick på danska trean, tittade i sängen med ett äpple i munnen att tugga på.  Mats somnade tidigt, men så brukar det vara fredagar. Jag jobbade ju till 21 och hade många barn igårkväll hos mig, fast det var inget som spårade ut, väl det.


Blir nog en ganska slapp dag idag, skulle vilja kasta mig ner till ån och fiska lite med de nya dragen vi har. Vi fiskade i veckan men fick inget bara en fin naturupplevelse.  Vi kommer senare idag bege oss mot Töreboda hållet till en förfest men vi följer inte med till Olstorp som det ser ut just nu, så mogna har vi blivit.
Fiska från kanoten
Vackert.

Inte en dag försent

Ännu en dag i solsken, men ibland kan det både slå till med hagel, regn eller åska.  Har jobbat väldigt mycket denna veckan har vickat några extra timmar och nu ska jag till ett dagis till klockan 14 sen har jag mitt odinarie jobb ikväll 17.30-21.00.  Ska bli så skönt med lördag imorgon, sova ut och inte ha bråttom till något.  Ska kanske till fägre eller moholm imon kväll fast det beror på vädret.

Igår öppnade jag fritids på morgonen och jag trodde jag hade ställt klockan innan jag sommnade men icke. Efter att ha varit uppe och druckit vatten 05:10, somnat om sedan vaknat så var klockan 05:51, klockan skulle ju ringa 05.50. Tur att jag har en inbyggd väckarklockan i mitt huvud, för detta är inte första gången men jag har aldrig kommit försent.  Tänk om jag kommit försent, skulle ju börjat klockan 06:00.
Nu åker jag till dagiset. Ha en bra dag.

Bäver

I lördaskväll var vi ute och jagade bäver, vi hittade en bäver efter två timmar, vi såg den inte men vi hörde den!
En dag efteråt var den död, skjuten av Mats pappa. Här kommer lite bilder.
Gnagt
Gnagt
Död bäver
tassen med simmhud
Den coola svansen

Den första sparken

I söndas kväll (8/5) kände jag en första spark inifrån magen.  Kunde först inte förstå vart i magen det kändes lite konstigt. vad jag hungrig igen trots att det var 1,5 timme sedan jag åt? Men näe, vänta nu. Sådär långt ner sitter ju inte min mage kom jag sedan på och började känna efter ordentligt om det var något där inna som buffade. Jag la handen på magen samtidigt som kag slappande av  la mig på rygg i sängen. Efter bara nå¨gra sekunder kunde jag både känna inifrån och utifrån det lilla livet där inne sparka sin mor det hårdaste den kunde i magen, fast det gjorde inget. Sparka och träna bäst den vill tänkte jag och kände  hur det levde runt där inne.
Jag känner inget på dagarna då jag håller igång, det är först på kvällen när jag ligger ner jag känner hur det buffar runt, hur en fiskstjärt  sveper till inuti känns det som.

Trädgårdsslit

I söndas och i Måndas slet vi med våran trädgård. Vi drog bort träd som dött, la jord där marken är ojämn, flyttade rabatter, satte i blommor i både rabatten och i krukor, tog fram trädgårdsmöbler, putsade fönster och grejjade det sista med hundgården. Bra belv det till slut iallafall. Samlat på oss massor av vuxenpoäng denna helgen när vi varit så rediga. Ska till och med odla några tomat plantor i sommar. Jag har köpt massor av blommor som jag satt i kruka lite här och där. Heja mig och en mer levande trädgård, man måste börja någonstans.

Shopping i Gränna

Söta örhängen från Friis & Company
Polkagrisar såklart, köpta hos polkagrisbagaren som vann VM i polkagrisbakning. Köpte smakerna Supersur, Banan, Päron, Tuttifrutti och Saltlakrits.
Köpte även denna väska från Friis & Company, jag är så lycklig <3

Gränna

Kom till min mormor som bor i Habo, ca 8mil från där jag bor vid 10:30 tiden min mamma var ju också där. Jag fick frukost, visade fotona från ultraljudet och pratade.  Kom från Habo vid halv 12 efter att handlat på mig växter som jag ska sätta i stora krukor utomhus. Vi åkte en jätte liten smal vägg till Gränna, det skulle visst vara "gamla vägen" till Gränna Utsikt över vättern hela vägen och vi kom fram efter bara 45min resa.

Väl i Gränna åkte vi förts till gravarna där min morfars bror ligger begravd, morfars farfar och farmor ligger där och några till. Vi krattade gravarna, satte dit nya blommor och vattnade. Efter gravbesöket åkte vi in till Gränna i självaste byn, den är så mysig och pluttig. Polkagrisaffärer överallt, den ena försöker vara bättre en den andra men jag köpte polkagrisar där de hade vunnit VM i polkagrisbakning, jag skall ha det bästa!  Vi var inne i några andra affärer med både designkläder och heminredning. Jag hittade en jätte fin väska från Friis & Company och ett par örhängen köpte jag mig.

Efter att spenderat pengar så blev vi hungriga och skulle äta picknick i en hamn som ligger i Röttle som ligger några kilometer utanför Gränna, på vägen stannade vi till vid ett hus som mammas farmor och farfar bodde i när de levde.
Nere i Röttle hamn finns min morfar farmor och farfars gamla hus. Ett par ungdomar spelade musik via en bergsprängare det var mamma natruligtvis tvungen att göra ett slut på så vi fick lugn och ro.

Efter Gränna och Röttle besöket åkte vi till Jönköping och hälsade på min äldste kusin och hans familj. De åker till USA om en månad och ska bo där i ett år, jag fick massa bebiskläder och fick hälsa på deras minsting, Molly som bara är 10månader och ganska liten för sin ålder eftersom hon är föd sju veckor förtidigt.

mamma och mormor
Morfars farmor och farfar
jag och min 88åriga mormor
Polkagrisar
Polkagrisbagare
Mysiga butiker
ett retro café
picknicken i Röttle
Vättern mot visingsö, Hjo ligger nu på andra sidan sjön.
Mamma tog en bild på mig inne i vitsippeskogen. Synd att hon inte hade glasögonen på sig för då kanske bilden blivit skarp.

Vikt och graviditet

Att tänka sig för eller bara fossa så mycket man kan under graviditeten, det är frågan.
Jag som är otroligt mån om mitt utseende, tänker på vad jag äter, men det har jag alltid gjort. Jag har alltid tyckt om glass, smågodis, kakor och sådant men inte i större mängder, och framförallt inte  i massor på samma gång, då mår jag illa och får huvudvärk. 
Jag vägde ungefär 55kg innan jag blev gravid, idag jar jag gått upp runt fyra kilo. Inte så farligt kan man tycka och huvudsaken är ju att man trivs med sin kropp och inte bry sig så mycket om villka siffror vågen visar.


Det är ju upp till var och en om man vill "frossa" och äta mer och kanske onyttigare en vad man gjorde innan man var gravid och jag vet inte om det kan vara ett begär för vissa att äta mer för att dom behöver det, men så är det inte för mig.

Jag skulle helst vilja se mig gått tillbaka till mina 55kg nästa sommar :S Hoppas jag kan fortsätta med mina raska promenader, och förhoppningsvis börja rida igen. Jag har alltid varit smal och trivs med det, det är jag helt enkelt. Mångakan ju gå upp 20kg under graviditeten (vem vet det kanske jag också gör), men är det barnet man bär och alla hormoner som gjort att man gått upp eller är det så att man faktiskt kanske unnat sig lite väl mycket onyttigheter? Vad ska man "skylla" på, ska man skylla på något annat en sig själv? Det är upp till var och en vad man stoppar i sig och det är ditt eget ansvar men klandra då inte någon annan en dig själv. Jag tror inte att man automatsikt går upp 20kg bara för att man är gravid, det måste till något mer.

Vad jag förstått det som så blir många missnöjda med sin kropp efter att fött barn och det behöver inte bara handla om viktuppgång utan och saker som man verkligen inte själv kan rå för utan för barnafödande till som bristningar, slapp hud och hängbröst men det tycker jag också kan vara lite vackert, det bär ju trots allt en historia och något fint. Det är trots allt vanligt att man går upp runt 11-16kg när man är gravid och det känns extremt overkliget, vad tung jag kommer känna mig där i slutet, mycket att kånka runt på.
Sommaren 2010
vår 2011 (16+6)

Måndag förmiddag

Så tragiskt ensamt att vakna upp själv, jag vet att det ljusnade vid fyra tiden för då vaknade jag av den där arkiv X låten som är så kuslig. Letade snabbt efter kontrollen, bytte kanal och somnade om. Vaknade efter 15min då Mats ringde, han somnade till slut i örat på mig, undrar om han  låg och skedade telefonen medans han pratade med mig.


Har nyss ätit frukost, surdegs smörgås med sallad och ost på, sen får man inte glömma den obligatoriska obojen och en kiwi. Vet inte vad jag ska hitta på idag, är väl ganska säker på att ta en lång promenad, ska diska, tävtta, borde dammsuga och svepa av golven men det är så tråkigt, solar hellre, vill också byta sängkläder i sängen.  Får väl se vad jag gör, tänkte göra precis som jag vill idag, kanske till och med äta godis till lunch.

Ska jobba ikväll, ska rida med barnen sedan ska jag hämta hem sambon i Skövde.
Imon bär det av till Gränna och träffa några släktingar, hoppas på fint väder och att det finns några polkagrisar kvar till mig.

Relaxtorsdag

Så skönt och avslappnad jag är just nu. Massa olika bastus har vi provat, badat i varma pooler, roliga  duschar och sist men inte minst den varma marmor stenen dom man kunde ligga på. Jag tyckte helt klart att det var värt pengarna, har väl kanske med att göra att vi bara va tre personer där under tiden jag och Johanna var där. Inte nog med att det var lite personer där som gjorde att atmosfären var lugn utan det var avslappnande musik, det var dämpat ljus och genomtänkt miljö.
Härligt men tjejkväll och bara prata om ovesäntliga saker och lyxa till det med både relax och middag ute. Det får vi göra om, du och jag eller några till.
Svullen gravidmage ikväll.


Torsdag

Då har man lämnat killen i Skövde och just nu är han i Stockholm och roar sig med arbetskamrater. Jag håller ställningarna här hemma.  Tar hand om barn, hundar, låser om mig både när jag går och när jag går in. Jag har jobbet på förmiddagen och lekt med barnen som är 6-7år gammla, åt mat på skolan och åkte sedan hem för att rasta mina hundar.


Ska strax åka in till Skövde och möta upp Johanna, vi ska till Arena och prova på Aqua Vitalis du kan läsa mer här http://www.arenaskovde.se/bad/aquavitalis/

Annars blir det en ensam natt här hemma, den andra natten jag sover här själv på sex år :D  har haft någon vän som sovit över eller så har jag sovit någon annanstans. Men man måste ju vänja sig, så omständigt att sova hos någon annan när man har två hundar med sig, även om de är små och rara.
Min otroligt goda fruskost jag gjorde till mig själv efter att kört in Mats till Skövde, man ska väl ändå starta dagen bra?

Ultraljudet

En busig liten unge låg där inne. Sparkade och sprattlade. Blev backad en vecka så är i 16+3 alltså i vecka 17.
Beräknad födsel 15 oktober
Skulle kunna ligga där länge och den den lill* röra på sig, skönt att få det bekräftat att man har något där inne eftersom jag inte kännt att min graviditet speciellt mycket men nu är det sant. Har inte riktigt trott på testet heller, borde det inte ha kännts mera att vara gravid. Men nu är allt som det ska, allt såg bra ut och den verkade pigg och livlig.
Ultraljuder var inte det lättaste att förstå trots att hon förklarade mycket. Nu dröjer det massa månader tills jag får sig dig nästa gång, men då får jag se dig hela tiden efter det.
LÄNGTAR !
Suga på tummen
På denna bilden har barnet handen över huvudet och ligger skräddare med benen.
Här ser man huvudet och ryggraden tydligt, ser även benen.

Måndag

Ännu en dag till intet gjort. Varför ringer vikarieförmedlingen mig längre? Var över en månadsen jag fick ett dag jobb på hemmet, får mer och mer natttjänst vilket inte stör mig egentligen men allt är ju så ovisst när man vickar. Tur att jag har ett fast jobb också, som jag ska till imon. Har fördrivit tiden med att ta en promenad, plockat mer öppelblom vid ett träd vid vägen, tvättat diskat och samtidigt som jag diskat har jag lyssnar på min CD-bok "Tusen strålande solar" och samtidigt passat på solen så varje gång molnen spruckit upp har jag sprungit ut och lagt mig i solstolen  i en varm och vindstilla hörna. Om man inte håller till i solen så har det varit jätte kallt ute. Fick ha på mig jackan när jag var ute och gick. Lyssnade idag på Regina Spector och sjöng falskt där jag gick fram, tur att det är glest med hus så ingen hörde mig, tror jag.
Har fått hem mitt SJ-prio kort och fått ett sms att mina ballerinor från Bronx ligger nere på ICA i Hjo.  Har inte hämtat dem eftersom jag ansåg av ren snålhet att det inte var ett tillräckligt viktigt ärende för att slösa bensin på. Bensinen som är uppe 14.65 sist jag tankade, tankade för 850kr, helt sjukt ! Överväger till att skaffe mig häst med vagn eller något annat billigt drivmedel.


Fast på mitt kort står det inte David Eriksson på.Lagade till en god middag idag till att Mats kom hem ska även göra en blåbärspaj som vi ska mumsa på ikväll

Vecka 18

Barnet

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligenlika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Varsamma samlag under graviditeten är helt riskfritt, men kontakta din MVC om du är orolig. 

Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm . En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.


Vikt 220: gram.


Mamma
Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska.
JAG har gott upp fyra kilo, jag är piggare men har svårare att sova eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska sova. Är van att somna på mage vilket inte alls går så bra längre.

Lördag och Söndag

Helgen har både gott snabbt men ändå varit lugn. Lördagen gav fantastiskt väder på förmiddag då vi var hos Mats föräldrar och hjälpte dem att lägga gummimattan i deras damm, det ska bli en damm så småningon. Sedan vi fick vi lunch som Mats mamma hade lagat.
Vi åkte och bytte från vinterdäck till sprillansnya sommardäck, så nu är jag både fyra nya vinterdäck och fyra nya sommardäck och några tusingar fattigare. Efter detta lilla projeketet var jag tvungen att vila en stund sen var det bara att stutsa upp från skönhetssömnen och åka vidare hem till Nils. Nils har köpt en hus så det var första gången vi var där i Fägre som det heter. Det ligger nära sjön viken inne i en lummig skog. Vi blev bjudna på mat, ostbricka och till sist glass.  Jag hade köpt mig en Brämhults juice att festa på med apelsin och annanssmak, vi spelade kort och pratade strunt. När klockan började närma sig ett på natten började jag bli lite pömsig och ville köra hem de som inte skulle sova hos Nils. Körde hem Björn till sig och sedan skjutsade jag hem mig själv och Mats. SOmnade gott vid 2:30.
Vi har haft bakfylledag idag eller a, Mats har haft bakfylledag. Det innebär pizza och cola om det ska firas på rätt vis. Jag som inte mådde dåligt städade i garderoben, slängde kläder, städae golvet i hela huset, tvättade, diskade, vattnade m.m
Det var väl min helg i det hela.

RSS 2.0