Tusen strålande solar

Beskrivning:

Mariam och Laila är två kvinnor från olika världar. Mariam är en oäkting som aldrig haft något annat än en ouppnåelig dröm av sin far. Hon blir bortgift med Rashid, en betydligt äldre man som tar henne med till Kabul. Där får hon snart veta vad han tycker kvinnor är värda, och hur de ska bete sig. Kvinnoförtrycket är totalt.

Laila å sin sida, växer upp i Kabul med liberala föräldrar, och hennes far tycker att utbildningen är det viktigaste i hennes liv. Hon lever ett fritt liv, men så kommer kriget till Kabul. Efter att Laila överlevt en bombattack på deras hus, tas hon om hand om av Rashid, som lyckas övertala henne att gifta sig med henne. Lailas status som den nya, vackra, yngre kvinnan upphöjs ytterligare när hon blir gravid. Hon får dock uppleva den verkliga Rashid när barnet hon föder är en dotter. Vänskapen mellan Laila och Mariam växer sig starkare samtidigt som kriget bryter ner Kabul och dess invånare.

Denna bok är en oerhört spännande skildring av hur livet under talibanerna kan ha tett sig för kvinnorna. Samtidigt skildras det smått obegripliga förfallet av en stad och ett land.


Nyckelord för boken: Krig, Kvinnomisshandel, förtyck, Koranen, Afghanistan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0