Utkast: Nov. 30, 2012

fyra nya små januraibäbisar ska snart ut. roligt !
Själva så fick vi just ett brev på posten om en plats i Hjo som Viola kan gå i förskolan på. Folk klagar på platsbrist vi märker då inget av detta, bara att tack och ta emot, eller !?

f-träff

Idag har jag fått röjt lite här hemma innan det var dax att åka ner till Hjo för den sista föräldraträffen. Jag hade förväntat mig ett Diplom eller liknande som intygar att jag klarat första året med barn, tiden gick och något Diplom utdelades aldrig. 
Istället pratade vi om hur året varit sömn, mat, lek, spåk, händelser med mera.  Kul att träffa alla igen. kanske för sista gången :.(    Alla barn hade växt och de kröp omkring, tjatade och grejade det var bara Viola och Ling som gick, men Viola är ju äldst så det är ju inte så konstigt. 
Imon blir det skola och handla lite smått och gott.  
Ska även gå på Bio med Mikel och A, ska bli trevligt att komma ut lite själv med vännerna. 
De roliga var att när jag just skulle SMSa Mikel om våran lilla kaffe stund vi skulle ha imorgon så ringer han mig, inte första gågnen vi har tankeöverföring.
 
Snipp snapp snut....

SLA

hemma i vardagen igen. Hinner knappt packa upp väskan känns det som innan man sticker vidare igen. Viola är kinkig eftersom hennes tänder spökar för henne, tror det iaf.  Regnet öser ner från himmlen och en av hönorna är borta, kanske har den listiga räven varit här. Sedan så  har en av hönorna börjat ruva, kanske inte den bästa säsongen för det och arg som ett bi blir hon om man försköer flytta henne. kycklingar vora mysigt men har inte riktigt tid att ta ut föräldrapenning för att ta hand små gula saker. 
 
Igår var jag lokalkändis efter en intreljuv i SLA, fint ska det vara. Fått bra respons dessutom.  Nu ska det lagas pasta med ost och skinksås (rådjurskinka) Mats önskade sig denna flötiga maträtt själv får jag väl leva på äpplen. 
 
Hade tänkt att Mikel skulle komma hit och dricka choklad med mig men han skulle till IKEA så jag och jolan får roa oss själva till Mats kommer hem.

Hyppeln

Bestämde att vi skulle dra till Hyppeln på fredagen, en kvart senare satt vi i bilden. Spontan resa. Nu är vi här. Ätit och druckit gott. Varit en sväng på Öckerö och Hönö idag. Hejade på ett par gamla klasskamrater från högstatidet. De verkade ha fastnat här, inte vågat släppa mammas och pappas. De blir väl en annan dag. All trygghet kvar här tycker dom, jag kommer hem för avkoppling. Stannar kanske till måndag, skönt.

dax för julkort

Dax att photoshoppa årets julkort, tog iförgår på Jolan i lagårn. Inte alltid så lätt att ta kort på trötta bebisar
 
inte denna
Denna får det bli
 
 
Annars så har vi lekte på öppna förskolan idag efter dagis, jag har varit i skolan och förberett mig för morgondagen, vad som händer då får ni veta i ett senare skede. Mycket på gång nu. Stora planer. Imon blir det äventyr på annan ort tillsamans med Mats en liten stund, uträtta ärenden och Mats ska en kortis till jobbet och jag får följa med :)  Kärlek.

skryta lite

Hur stolt kan man få vara över sin ettåring? Hur stolt koimmer jag då inte vara när hon är 12år.
 
Min lillal bebis kan ju faktiskt det mesta, som ettåringar kan.
 
Babbla.
Vissa ord.
Förstår mer en vad man tror.
Skaka på huvuet när något inte är bra.
Härmas.
Äta själv med sked.
Gå.
Gå upp för trappan.
gå ner för trappan.
Göra bubblor med munnen.
Dansa.
Klappa händerna.
Bli lämnad på dagis utan att gråta.
Vinka.
 
 
 
Tänk för ett årsedan kunde hon ingenting mer en att hänga sig fast i bröstet.
Hov vägde väl knappt fyra kilo och var kanske runt 52cm lång.  Sov för det mesta och grät när hon vaknade.
 
 
 

rådjursskinkan

Gullungen blev totalt överlycklig när hon fick resterna av benen med lite härliga köttslamsor efter att vi skurit ner skinkan. 
Gullbilder.

Lovable

Jagpp idag var vi en sväng själva i Jönköping, Viola slängde vi in hos farmor.
Påvägen hem tvingade jag in min sambo i en underklädesbutik där han fick betala lite underkläder jag valde ut, fint ska det vara så det blev två behåar och två trosor från märket Lovable. Köpt av de märket förr och de är så sköna och kan tvättar fler en tre ggr i tvättmaskinen utan att kvar bara är ett nystan.  
Imon vankas skola, intervjuv, Viola sa till tandis så det finns att göra.
 

Veckoslut

Veckan har gått, skönt.
I helgen vankas jakt, barnledigt, hönsstädning och en tripp till Jönköping  - drömmarnas stad (?)
Mats kom hem med 150liter bröd från ett bageri han jobbat på, en dag gamalt bröd så han fick det, gott för hönorna  gott för oss även gott för grisen i skogen. 
Om tvä veckor kommer han hem med samma ranson igen :)
 
Viola gått på dahis fem timmar om dagen hela veckan, gått göra bra. Jag går upp 06.35 klär mig, borstar tänderna, gör iordning min frukost, släper ut hönser, sätter på värmen i bilen, sminkar mig och väcker sedan Jolan klocken sju. Klär henne, ger henne att dricka och sedan på med ytterkläderna och iväg mot dagis. Lämnar på dagis åker till Skövde. Babblar med kompisarna och pluggar en dag i veckan är det föreläsning om diverse saker. 
 
Viola går bra nu, hit och dit, fram och tillbaka.  Gulligt ! 
 
 

att blogga

EN nisch säger somliga, det som faller ur mitt huvud säger jag.
Jag skriver de som jag vill få ur mig, förmedla, förklara och provocera.
Jag vill inte hoppa på någon bokstavligen för det kallar jag för mobbning och ren utfrysning och det är inte okej.
Det finns mycket jag vill förändra i detta skeva samhälle och egentligen skulle jag inte vilja vara den del av den alls. Vad har jag för val om jag inte ska tvinga min familj djupt in i skogen och leva på konjak och blåbär, ingen god kombo vill jag lova. Samtidigt tycker jag livets goda och försöker oftast vara så "normal" som möjlig för att inte alla ska skratta åt mig. 
Det blir bara jobbigt om jag försöker förklara allt men  de jag kan säga är att mycket är upp och ned. Några starka agg jag har just nu är:
Barnmatsburkar
När djur far illa
Att skolan ska ta på sig allt mer ansvar
ungdoms arbetslösheten
och att jag aldrig hittar någon behå som passar mig trots att mina bröst praktisk ttaget är lika stora.
 
 
Tror att många av de läsare jag har är självklart vänner och bekanta, sedan är de en del som jag inte träffat alls och till sist dom jag fullkomligt retar gallfeber på så de inte kan sluta läsa bloggen ^^

snart kan barnen få bo på skolan

Jag tycker att allt mer och mer ansvar läggs på skolan. Inte nog med att man ska lära sig allt mellan himmel och gjord dessutom får många barn lära sig att sitta stilla när de ska äta, att använda kniv och gaffel, att inte vara elaka eller respektlösa mot sina klasskamrater och lärare nu ska även lärarna ringa samtal så fort inte barnen är i skolan.
Av erfarenheter så vet jag att det finns föräldrar som inte ens ringer och sjukanmäler sina barn till skolan, och på vems ansvar ligger de då?  Visst om inte barnet dykt upp under förmiddagen kan ju skolan ringa och kolla anser jag.  De lättaste hade väl varit att varje barn hade någon slags streckkod som regristreades när de kommer innanför  skolans murar samt innanför dörren när de kommer hem. Sedan skickas en regristrering till föräldrar och till skolan att vägen hem gick bra.
 
Eller de andra alltvernativet som ligger en del varmt om hjärtat. föda barnet, vara hemma och ha det "gött" ett år, lämna på dagis 6.30-16:30, laga mat i micron, äta, glo på tv, söva barnet och sen samma visa igen. På helgen får man inte glömma bort att ge bort ungen till mor eller far föräldar i respektive 8 timmar/dag så man själv hinner ta igen sig.  
 
Kanske gick för långt men jag blir bara så lack ibland på att  barnomsorgen ska ta hand om de mesta fram till barnen är 18 år.

började dagen med att lämna tråkiga besked

Ringde Länsstryelsen och lämnade anmälan om djur som far illa. Första gången jag har gjort detta men det blir nog inte den sista, folk ska f*n inte ha djur om de inte kan ta hand om den, en mindre om de senare hamnar på ERA tallrikar. Kossor i all ära. Det är 14 november idag och djur som hålla ute efter 31/10 ska ha till gång till ligghall, stödutfodring och  en självklarthet mineraler och VATTEN men de har inte dessa stackare till granndjur.  Jag ville dock bli anonym annars skulle bonden få veta att jag lämnat anmälan de dumma med detta är att de som ska kolla detta inte kan ringa mig då det inte blir en offentlighandling, så de kanske inte ens hittar hit :/   Jag lämnade en vägbeskrivnig. Har nu varit och fotat djuren och ska försöka hinna med att forstätta göra detta dagligen. Klockan är nu 9.44 djuren står utan vatten (som vanligt) och bonden brukar dyka upp kvällstid. Det är sexton djur totalt och de har ca 300l balja att få vatten i en gång om dagen.  Jag tänker på deras rangordning då de "minsta" djuren kanske inte ens får något vatten för de få tar slut fort.
 
Visst det är rätt varmt för årstiden men de ska ha tillgång till ligghall och regn/vind skydd och de har dom inte, dessutom tyckte jag några av dom börjar se lite smala ut. Tillväxten på gräs såhär års är ju lika med noll.
 tycker
 
Ja ja, forsättning följer jag har gjort mitt bästa. Och ja, vid två tillfällen har jag ringt bonden och sagt åt honom ge dom vatten.

första julklappen inköpt.

Blev lite saker till gubben, men dom kan jag ju inte lägga upp här, tänk om han tjuvläser.
Sedan hittade jag en grej till min bebisflicka.
Ett par fina shorts att ha till sommaren med tuffa stjärnor på, köpte i storlek 86 och hoppas hon växt i dom till sommaren.  I själva verket är det väl så att det är jag som önskar mig sådana shorts men de fanns bara upp till storlek 128 och dom får jag faktiskt inte plats i. 
Då var det bara resten av alla klapparna kvar då.

Dagens tupp

 
Varit på ungdomsindustrin idag med på förmiddan. Där sätter de alla rastlösa arbetslösa ungdomar för att plugga sen får man tre månader på sig för att klarar massa kurser vilket anses omöjligt AF förmedlar nya människor varje dag under 25. Sorgligt men samtidgt väldigt trevligt ställe. Men det är synd om oss, kastas skit hit och dit, det enda vi vill är att jobba. Ist sätts vi vid skolbänken för att glo in i betonghuset mitt emot, dricka kaffe tills vi spyr och de mesta röker ett paket cigg i timmen. Här blandas alla runt i olika språk och bakgrunder, från olika delar av världen vilket för mig del inte gör ett dugg utan är mer intressant. Man får höra tråkiga historier från andra länder och hur ungdomar blivit lurade på sina jobb och bara utnyttjats totalt av sina chefer. Här drillar CVn och arbetsförmedlingen kommer och kollar närvaro, det finns en lärare på 15 elever,  AF skickar nya varje dag som inte vet vad dom gör där eller hur man hittar dit, oftast hittar man dom på gaten eftersom de inte fått portkoden till dörren. Stackars oss.
 

Viola går.

Fantastiskt.
Viola har lärt sig gå, på Hyppeln. Visst hon tog några steg då och då innan men nu går hon runt och pratar, hämtar saker och upptäckt en ny värld, hur kul som helst. Hon är ju en sån liten  kort människa och det är så gulligt, kan inte sluta le när jag ser henne. Fröknarna på dagis kommer nog bli chockade imon. 
Vi har som sagt varit på Hyppeln, hos mina föräldrar. ätit gott som vanligt haft trevligt, bastat och jag och Mats var kaxiga nog att springa ner och doppa oss i havet efter bastun. Sprang ner nakna i mörkret de 50 metrarna och kastade oss ut, det var HÄRLIGT. Det blåste och regnade men vad gör det när man har gott sällskap. 
Imon är det vardag igen och  det ska nog gå bra det med.

önskelistor

Viola önskar sig detta i julklapp
Mikrofon 
Bord och stol
Köksredskap, IKEA
Köksredskap IKEA
Gungälg IKEA
 
Pyjamasar
Strumpor
 
Mats och jag önskar oss presentkort på diverse inrednings/möbel butiker som IKEA och MIO

statisktik

 • Barn med en födelsevikt under 2500 gram eller över 4500 gram har större risk för plötslig spädbarnsdöd.
 • Genomsnittlig födelsevikt i Sverige har ökat konstant. Medelvikten för flickor födda i Sverige har mellan 1973 och 2006 legat mellan 3400 och 3500 gram, och för pojkar mellan 3500 och 3600 gram. Min lilla tös som bara vägde 3200
 • Barn som förlöses med kejsaranitt 21%
 • Barn som förlöses med hjälp av instrument (sugklocka eller tång) 9%
 • Medellängd barn ett år 74-85cm 1/20 är kortare eller längre än så.
 • Medvik barn ett år 9.6-12kg 1/20 är längre eller kortare än så.
 • Medelländen för kvinnor ligger på 165,5 cm
 • män är det 179,5 cm.
 • Kvinnornas medelvikt  66,7 kg. (what!)
 • männens medvikt till 81,9 kg.
 • 10 vanligaste flicknamnen 2011 (som man döpte sitt barn till) Minna, Juni, Freja, Iris, Sigrid, Siri, Alice, Märta, Elise, Elsa och Hilma.
 • 10 vanligaste pojknamnen 2011 (som man döpte sitt barn till)  Olle, Loke, Tage, Sam, Fabian, Elvin, Frank, Harry, Edward och Nils.
 

svar på kommentar

 • Jag håller med om att man inte ska barnsäkra i onödan eller för mycket. Men en grind ovanför trappan anser jag vara ett måste, vilket barn som helst kan trampa snett och ramla. Att ha en grind nere i trappan är absolut inget måste... Men du gör ju som du vill...

   

 •  

  Tänk om hon en dag ramlar ner för trappan och skadas svårt för att ni tänker så, då lär ni ångra er rejält, eller om hon betar in saker i eluttagen och får en stöt.... Vi har heller aldrig haft lås på skåp och lådor men skulle aldrig strunta i att sätta upp en grind i trappan tex. 

   

  Klart att olyckan kan vara framme och det vill vi ju inte. Har inget bra försvar, tanken var att vi skulle köpa grind när hon började ta sig runt. Utsätter henna absolut inte förm några faror och är alltid med henne i trappan osv. Eluttagen har aldrig varit speciellt intressanta för Viola  som tur är.

   

   

   

   

   


renault megan

 
En sådan här skönnhet har jag blivit ägare till så nu har vi två bilar. EN gammal skrutt bil som får hålla ett par månader. Ska bara köra till skolan och till dagis med den.  Den tutar och går helt enkelt. Så imon blir det att gå upp tidigt, fixa mig, äta frukost, väcka Jolan, klä henne och sedan till dagis, hon ska vara där  fem timmar fyra dagar i veckan.

vadå barnsäkerhet

hemma hos oss hittar vi ingen så kallad barnsäkerhet och våran lilla Viola är ändå ett friskt och glatt barn med tio fingarar och tio tår. Förstår inte folk att barnsäkra saker är yttligare en sådan sak att lura på oss föräldrar och enligt min egna teori så desto mer man inte får röra/gå förbi/komma in/  desto nyfiknare blir barnet.  De man inte vågar utsätta barnet för kan han/hon heller inte träna upp.  Inga spärrar för skåp, luckor, lådor. Heller inga trappgrindar, petskydd eller larm så fort Viol går två meter ifrån mig. Ingen babywatch eller andningslarm har heller används i detta hus.  Här utvecklas allt som det ska, i sin egna takt utan massa hinder för att utforska det som vissa påstår farligt eller  oansvarsfullt att inte skydda sina barn ifrån.  Att klättra upp och ner i trappan är både det roligaste som finns samt lite finlir på mototriken.
 

söndag

Fel dag.
Tog helt fel dag.
Skulle ju varit på ett årskalas idag med alla föräldrar och barn från F-gruppen. Jag trodde det var imon, skrivit fel, tänkte fel. Allt blev helt fel och snett och vridet.  Jobbade natten mellan lördag-söndag, goa pengar, goa timmar, trött dagen efter såklart.
Hoppas allt blir bättre nu, blir ljusare och som vi faktikt tänkt oss från början, orkar inte vänta längre vill bara få veta. 
Besviken.
Helt klart besviken.
Men då vet man ju vart man har dom.
 

torsdag kväll

 
hejsan.
Torsdag kväll.
Klockan 19.30 slocknade både barn och fader skedandes. Mats stora skeden och Viola lilla skeden, gulligt.
Frågan är vad jag ska göra nu? Funderar på att  stryka, städa ur skafferiet eller kanske putsa kaklet i badrummet med tandborste. Jag föredrar nog att lägga benen på bordet, sjunka djupt ner i soffan och se på 30minuters rapport för att veta vad som händer i världen.
För övrigt vänder livet hit och dit, den ena dagen så är allt som man tänkt och andra dagen är allt  åt helvete och upp och ner. Skit jobbigt Hoppas allt löser sig väldigt snart. 
 
livet var lättare när jag jobbade som kobonde.
 

RSS 2.0