Sekten Jonestown

Då var dagen här då vi åter skall/skulle, dessa dagar inträffar visst bara oftare och oftare. För någon månadsen kunde en hemst naturkatastrof hända då månen stod ovanligt nära månen, men det drabbade visst vara Japan. Sverige är ofte landet som naturkatastorfer glömmer, sen har vi förstås 2012 då världen ska gå under.
Få tal om under gång tänkte jag skriva lite om sekten i Jones Town. Sekter har alltid intresserat mig och denna är nog den mest intressanta.

Jim Jones var som yngling intresserad av religio. Han blev tidigt medlem i olika frikyrkor och gifte sig innan han själv grundade sin egen rörelse.

Jones grundade 1955 kyrkan "Wings of Deliverance". Den genomgick en rad namnbyten, bland annat till "Peoples Temple Christian Church Full Gospel. Rörelsen sågs av många som socialt framåtskridande, och hade ett budskap om att socialism var Guds väg.


I mitten av 1960-talet predikade Jones ofta om en nära förestående "nuclear holocaust", och att de utvalda överlevande skulle skapa ett nytt Eden på jorden. Han förustspådde att detta skulle ske den 15 juli 1967. Jones ansåg att kyrkan måste flytta, man gjorde så och 1970 öppnade man filialer i San Fransisco och snart ökade antalet medlemmar kraftigt (från cirka 700 1970 till 2200 två år senare). Snart etablerade man filialer även på andra platser.



Till en början hade Jones myndigheternas stöd, men när pressen mot rörelsen blev hårdare, och avhoppare börja vittna om hjärntvätt flyttade han och större delen av församlingen till Guyana där man grundade bosättningen Jonestown, med målet att skapa det ideala kristet samhället. Området var lätt att övervaka eftersom det låg djupt inne i djungeln. Vägarna till och från anläggningen var under ständig uppsyn av vakter.

 

Leo Ryan, en kongressledamot, hade blivit intresserad av Peoples Temple genom artiklar som han hade läst och efter påtryckningar från oroliga släktingar till sektmedlemmar. Han bestämde sig för att åka dit för att ta reda på om påståenden att folk hölls kvar mot sin vilja stämde. Han fick besöka Jonestown. När Ryan var där blev han kontaktad av sammanlagt 15 personer som ville lämna Jonestown. Två flygplan skulle komma och hämta upp dem från flygplatsen. I det första planet som skulle avgå började en man som hade lämnat Peoples Temple skjuta vilt omkring sig. När Ryan sedan skulle gå ombord sitt plan så kom ett fordon med några medlemmar av Peoples Temple och öppnade eld mot flygplanet. Leo Ryan och tre stycken ur delegationen dog innan angriparna gav sig av.

 

Jones hade under hela sin tid som ledare pratat om hot ifrån utsidan och speciellt ifrån USA, hot som han enligt honom ska ha avstyrt själv. Han påstod nu att Leo Ryan skulle tillkalla den amerikanska armén som skulle döda alla i Jonestown. Sammanlagt 918 individer dog den 18 november 1978. Hur de dog är omstritt, de flesta lär ha begått kollektivt självmord genom att först ge sina barn och sedan själva dricka en vindruvssmakande pulversaft, innehållande en blandning av drogen Benzo och cynaid som är ett gift där 0.15g räcker för att döda en vuxen människa. En del lär dock ha blivit tvingade att dricka, och flera ska ha blivit skjutna. Jones dog själv även om det är oklart om det var han som tog livet av sig eller om han blev skjuten. Detta massjälvmord är ett av de största i modern tid.

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0