Vattkoppor

Vattkoppor räknas till de klassiska barnsjukdomarna och är mycket vanlig. Symtom på vattkoppor är kliande vätskefyllda blåsor på bålen, i ansiktet, i hårbotten och sist på händer och fötter. Sjukdomen brukar gå över på ungefär en vecka. Vuxna som inte smittats som barn kan också insjukna.
 

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt och sprids i luften när den smittade hostar, nyser och andas. Eftersom det är en så smittsam sjukdom får de flesta vattkoppor redan som barn. Symtomen är i regel lindrigare ju yngre barnet är.

Föräldrar och äldre syskon som inte har haft vattkoppor kan få en svårare infektion om de smittas i familjen, då smittdosen ofta blir stor, och kan därför ha nytta av läkemedelsbehandling. Vuxna drabbas framför allt av hudinfektioner med svår klåda och i vissa fall smärta i huden. Behandlingen måste påbörjas så snart som möjligt efter insjuknandet för att ha effekt.

Vanligtvis får man vattkoppor bara en gång, men det finns studier som visar att enstaka personer har insjuknat mer än en gång.

Vattkoppor har oftast ett okomplicerat och godartat förlopp. Sjukdomen läker spontant ut på cirka en vecka.

Ibland blir kopporna infekterade av bakterier. Då svullnar huden och en kraftig rodnad uppstår runt kopporna. Det kan göra mer ont. Antibiotikabehandling kan behövas.

 

Viola har vattkopper, går på dagis.

 

Ser ni pricken i pannan till vänster
såhär ser den ut idag, plus tretton små märken till på kroppen lika små som gårdagen, blossar nog ut som denna imon.
 
 
 
Någon som kan ge mig tips vad man kan göra/tänka på /vara uppmärksam på osv.   TACKSAM.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0