Klimathotet

sitter och stödskriver till TV pogrammet Korrespondenterna som jag tycker är ett intressant pogram, idag om Klimathotet.
 
På 100år tros medeltemperaturen  stiga med 4 grader, vilket skulle innebära att havet kommer stiga med 7-8m, landskap försvinner, mindre jord att bruka över hela världen och ett allt mer extremt klimat och fler  naturkatastrofer väntas. 
 
Vietnamn mest drabbad, sedan 1980 har vattnet stigit med 11cm och medeltemperaturen stigit med +0.8 grader.  Detta gör att de tropiska stormarna gör att mer vatten pressas upp på land och det får konsekvenser, jordarna försaltas med 8km upp på land, det går inte att odla.  Som i Vietnamn där riset alltids frodats, byggs räk och musselodlingar upp ist.  Tidvattnet kommer in, mussel odlarna som bor nära sina odlingar byggde förut sina hus två meter över makren, är nu tvugna att bygga upp till fem meter över marken.  Det oförutsägbara klimatförändringarna och årstiderna flyter in i varandra, ena dag sol och varmt andra dagen mycket kallt och orkan byar. 
I vietnamn kommer det läggas stora investeringar för att de ska kunna göra sig beredda  inför de nya klimatförändringar, bla minska sina utsläpp.
Om det hade varit två  graders temperatur skillnad så hade korallreven dött och de tropiskajordbruket inte fungera.
Ett varmare klimat, med upp till 40 grader på dagarna är idag inte ovanligt.
Riset är ett stor export , MEN Det kommer bli mer översvämningar när det är regnperiod då föruttnar plantorna, och allt torrare under torrperiod och riset vissnar och de försaltade jordarna växer inget ris alls.
Som i Vietnamn idag,  kan det bli som i Sverige, ett "katastrof" larm sätts in i varje hem, så man ska kunna sätta sig i säkerhet, vädret allt mer oförutsägbart, större kraft och allt oftare. Översvämningar, tornardos, tsunamis, vad vet jag?
 
 
Hur ska man förhålla sig som privatperson till detta? Livsstilsförändringar krävs, hur tänker ni själva kring det?:
Livsstilförändringar behövs. Om vi alla avstår från en flygresa om året skulle det göra stor skillnad. Jag kämpar själv, har t ex en biogasbil men det är svårt! det finns en rättviseaspekt, vad spelar det för roll att jag kör min biogasbil om grannen kör en stor SUV och reser till thailand fyra gånger om året ? Det behövs tydliga politiska beslut som ställer samma krav på alla medborgare. Det finns spännande förslag om att införa koldioxidkvoter per person t ex.
20:34, 7 May 2013
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0